Moestuin maandag

Peper- en paprikaplantjes

Op het blog Ona Pona’s keukenavonturen, een in Luxemburg wonende Belgische foodie, las ik over het initiatief van de “moestuin maandag”.  Dit  is gestart door Helena van het Blog Hollandse klei. Het lijkt mij leuk om hier aan mee te doen, vooral omdat wij er sinds kort een moestuin van 160 m2 bij hebben, naast een lapje van 40 m2 en de eigen achtertuin.

In de achtertuin staan diverse soorten peperplanten, kruidenbakken en nog her en der wat teiltjes e.d., gevuld met bijvoorbeeld sla, snijbiet en peultjes. Ook kweek ik daar de groenteplantjes op. Dit doe ik onder het afdak aan de achterkant. Daar wordt het vroeg in het jaar al best warm en in de zomer bloedheet.

Snijbiet in een zinken teil

Het stukje moestuin van 40 m2 mogen we gebruiken. Dit is, net zoals de pas gekregen moestuin, op een nieuw (verplaatst) moestuincomplex aan de rand van het dorp. De grond is nog niet eerder bewerkt en het is daarom een beetje pionieren op moestuingebied. We hebben op dit stukje 2 soorten aardappelen, rode en witte uien,  2 soorten kolen, tomaten, suikermais, pompoen, courgette en andijvie.  

Aardappelen staan in bloei
rode en witte kool

En dan de nieuwe moestuin van 160 m2. Twee weken geleden kwam het nieuws dat wij dat stukje mochten betrekken. Er stonden al een paar kalebasplantjes op (die houden wij in ere), en wat sla en bietjes. Het is laat voor een aantal soorten groente, maar sla, boontjes en wat koolsoorten moet nog lukken. Daarnaast kan de grond worden klaargemaakt voor wat fruitboompjes. Een bramen-ent staat er nu al maar zal dit jaar niets meer gaan doen. Een paar dagen geleden hebben we paprikaplantjes, komkommerplantjes, tomaat en augurk geplant.

 Volgende update, met hopelijk wat courgettes, peultjes en sla als oogst!

Published by

4 thoughts on “Moestuin maandag

  1. Ik vind het leuk om bij mij anderen te zien hoe de moestuin er voor staat. Ik ga proberen regelmatig een update te plaatsen!

  2. Wekelijks gaat mij niet lukken, maar zo om de paar weken ga ik proberen de successen en mislukkingen en sommige weetjes te delen. Het hoeft volgens mij niet zo lang qua tekst, iets kleins delen is al leuk: zit je overigens al bij FB-groep moestuinwijven Rozemarijn?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *