Kalkoenfilet roken & broodje met spread van verse erwten en gerookte kalkoen

kalkoenfilet roken

Je proeft het gelijk: je hebt vleeswaren gekocht en er zit weer eens glucose in.  Op de één of andere manier zit het bijna altijd in de gerookte kip/kalkoenfilet. Ik vind het vies. Ik hou van hartige vleeswaren, het liefst ook een beetje pittig. Het laatste kan je zelf nog wel aanpassen met de pot sambal in de buurt maar de glucose krijg je er echt niet meer uit. Dan is het fijn als je een rookoventje hebt (of maakt*) en kalkoenfilet zelf kan roken. De pittigheid heb je dan ook zelf in de hand. 

Je kan de ene dag de gerookte kalkoenfilet gelijk warm eten bij de avondmaaltijd. Het is erg lekker met gebakken aardappelen en een salade. De volgende dag rest er dan nog een verwenbroodje. Het is erwten-tijd dus deze keer eens een sandwich met gepureerde en gekruide verse erwten (of met diepvries-erwten, dat kan ook), een laagje van de gerookte kalkoenfilet, basilicumblaadjes, tomaat en cottage cheese (huttenkase). Met geraspte oude kaas voor de extra lekker, of zonder als je het mager wilt houden.

Broodje gerookte kalkoen, spread van verse erwten en cottage cheese

Per broodje:

verse erwten (10 peulen per broodje (=handvol erwten)) of evt. diepvrieserwten
eetlepel ricotta of cottage cheese (huttenkase)
ca. 5 blaadjes verse basilicum
paar plakken gerookte kalkoen
wat geraspte oude kaas
tomaat, in plakjes
zout, peper

Kruidenmix voor gerookte kalkoenfilet

Voor een stuk kalkoenfilet van 500 gram:

1 theelepel zout
2 theelepels paprikapoeder
1/4 theelepel koriander
1/4 theelepel knoflookpoeder
1/2 theelepel zwarte peper
1/2 theelepel tijm
1/4 theelepel gedroogde cayennepeper

Warm roken van de kalkoenfilet: Wrijf de kalkoenfilet in met de kruidenmix en spray wat olijfolie over de filet. Doe een eetlepel houtmot op de bodem van de rookoven. Dek af met het schaaltje en plaats rooster op het schaaltje. Leg de kalkoenfilet op het rooster en doe de deksel tot op een centimeter na dicht. Zet op hoog vuur en wacht tot er rook uit de open spleet komt. Doe dan de deksel geheel toe en laat de kalkoenfilet 4 minuten roken. Zet dan het vuur uit en haal de kalkoenfilet uit de rookoven. Bak de kalkoenfilet verder in ca 30 minuten gaar in een pan met hete olie op een middelhoog vuur. Draai af en toe op een andere zijde. Haal dan uit de pan en laat het stuk kipfilet even rusten voordat je het aan gaat snijden.

Pel de peulen en doe de verse erwten in een magnetronschaaltje met wat water. Kook in 2 a 3 minuten gaar op vol vermogen. Of leg de diepvrieserwten even in koud water en kook dan met behulp van de magnetron in ca. 5 minuten de diepvrieserwten gaar. Pureer dan de erwten (evt met miniblender) en meng met wat vers gemalen peper en zout. Bestrijk de onderste helft met de erwtenpuree en leg hier de kalkoenfilet op, dan de tomaat en basilicum. Rasp wat kaas/strooi de kaas hier over. Bestrijk de bovenste helft met ricotta of huttenkase en bestrooi nog met wat zout en peper. Leg de bovenste helft van het broodje met de ricottakant naar beneden op het broodje.

* je kunt ook zelf een rookoven maken: zie deze link

Summary
recipe image
Recipe Name
Broodje zelf gerookte kalkoen en erwtenspread
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Published by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *