Braziliaanse zoute viskroketjes (bolinho de bacalhau)

braziliaanse viskroket

Deze zoute viskroketjes staan al een tijdje op mijn kooklijstje. Ze zijn gemaakt van een gekruid aardappel-zoute vismengsel en even gefrituurd in de hete olie. Ik heb ze een keer in Portugal gegeten, toen werden ze pasteis de bacalhau genoemd.

Zijn deze zoute viskroketjes nu Portugees of Braziliaans ? Mijn speurtocht naar het antwoord op deze vraag, zowel online als telefonisch, leidde naar de conclusie dat het in ieder geval in beide landen op het menu staat. Volgens een blogster met Braziliaanse roots, zijn ze door de Portugezen van de Brazilianen overgenomen en ligt dus de oorsprong van deze kroketjes in Brazilië.

Ik maakte deze kroketjes in het kader van de “Foodies who lunch” -thema van de maand juni: Brazilië. Ik heb zelf nog een jalapenopepertje van mijn plantje geplukt en aan het recept toegevoegd*. Nog een handig weetje van het blog waar ik het recept vandaan heb: het gewicht van de geweekte, gekookte en schoongemaakte kabeljauw is gelijk aan het gewicht van de gedroogde en gezouten kabeljauw**.

Bolinho de bacalhau

15 stuks:

150 gram gekookte bakkeljauw
300 gram bloemige aardappel
1 ei
1/2 klein gesneden ui
1 teentje knoflook, in kleine stukjes
1 eetlepel fijngesneden verse peterselie
1 fijngesneden jalapenopeper/Spaanse peper zonder de pitjes
zout/peper
citroen/citroenmayonaise/pittige saus om mee te serveren

De verhouding gekookte vis ten opzichte van de aardappel is 1:2 in grammen. Week de gedroogde kabeljauw minimaal 1 nacht in water, ververs minstens 3 keer het water om het zout weg te spoelen. Kook de kabeljauw vervolgens 10 tot 15 minuten en laat afkoelen in het kookwater. Schep dan de kabeljauw uit het kookwater en gebruik het kookwater om de aardappelen in te koken. Giet de aardappelen als ze gaar zijn (ca 20 minuten) af en prak ze fijn. Bak de klein gesneden ui aan en daarna de knoflook en peper nog even mee. Voeg dit toe aan de geprakte aardappel. Voeg verse peterselie en de vis ook toe. Proef even en voeg eventueel nog wat zout en peper toe.  Roer dan de eidooier erdoor. Het hoort dan een beetje droge maar wel zachte puree te zijn. Voeg eventueel nog een beetje eiwit toe. Kneed vervolgens mooie kroketjes van het mengsel en frituur ze in olie van 180 C. Als ze boven komen drijven, zijn ze gaar.

* Of serveer bijvoorbeeld met een pittig sausje.
** Bij mij is het iets minder geworden na het weken, koken en schoonmaken van de bakkeljauw..

Bron: http://www.saborbrasil.it

Published by

One thought on “Braziliaanse zoute viskroketjes (bolinho de bacalhau)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *