Haringtartaar met wasabimayonaise, ui en rucola

haringtartaar wasabi

Met de eerste Hollande Nieuwe van het seizoen ga je niet freubelen. Die eet je zo uit het handje, met of zonder gesnipperde ui. Daarna is het wel eens leuk om er een salade mee te maken of als voorgerechtje op tafel te zetten. Ik ben zelf niet zo’n fan van de combinatie haring met bietjes (en appel) en daar zijn veel recepten mee.

Ik vind rauwe haring wel erg lekker samen met wasabi of mierikswortel en citroen. Wasabi-(pasta) geeft daarnaast nog een fijne pittigheid aan het gerecht. Door een paar blaadjes rucolasla* toe te voegen, komt er een wat aardser, nootachtige smaak bij. Ten opzichte van vorig jaar zijn trouwens de Hollandse Nieuwe gelijk aan het begin van het seizoen al goed. Vorig jaar waren ze nog niet vet genoeg om echt smakelijk weg te happen.

Haringtartaar met wasabimayonaise, ui en rucola

4 voorgerechten of lunchgerechtjes:
4 rauwe haringen/hollandse nieuwe
1 kleine ui
2 eetlepels mayonaise
1 tl citroensap
een paar “erwtjes” wasabipasta
een paar handjes rucola
evt olie, witte wijnazijn, zout en peper

Snij de haringen in fijne stukjes. Meng de mayonaise met citroensap en wasabipasta naar smaak: proef telkens na het toevoegen van de wasabi of het niet te scherp wordt. Meng 1 eetlepel van de wasabimayonaise door de fijngesneden haring. Snipper de ui zo fijn mogelijk. Was de rucola en leg enkele blaadjes op een hoopje op een bordje. Je kunt de rucola nog op smaak maken met olie en azijn en wat zout en peper maar voor mij hoeft dat niet: de rucola is erg lekker om zo samen met de wasabimayonaise en haring te eten. Plaats dan, indien aanwezig, een serveerring op de rucola en schep hier een kwart van de haringtartaar in. Bestrooi met de fijngesneden ui en leg nog wat druppels van de wasabimayonaise om het haringtartaartje heen.

* Indien je rucola uit eigen tuin gebruikt en de rucola is plotseling gaan bloeien, dan zijn de rucolablaadjes nog steeds te eten. Ze krijgen dan alleen een ietsje sterkere smaak.

Summary
recipe image
Recipe Name
haringtartaar met ui en wasabi
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

Published by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *