Bietenbroodje uit de broodbakmachine

roze brood

Ik ken het roze bietenbroodje via Twitter. Toen ik het broodje destijds zag, kreeg ik gelijk het idee om dit roze broodje te maken met de broodbakmachine. Gisteren had ik gekookte bietjes die op moesten en leek mij dit broodje wel een goede bestemming.

Hoewel het op de foto lijkt alsof het een volkoren/tarwebrood is, komt de lichtbruine kleur door de bietjes want ik heb alleen bloem gebruikt. Het broodje smaakt overigens niet naar rode bieten maar gewoon lekker hartig. Het recept is een aanpassing van een ovenbroodje: voor brood uit de broodbakmachine moet je minder vocht toevoegen. Ik heb zelf te ruim gist gebruikt. De hoeveelheid gist heb ik daarom ook in het recept aangepast.

Bietenbroodje uit de broodbakmachine*

2 rode bieten
300 gram bloem
ca 30 ml melk of water
1 en een half tl droge gist
1 tl zout
2 tl suiker
2 el olijfolie
Optioneel: 1 el crème fraîche**

Doe de rode bieten in een blender en pureer ze tot een glad papje. Doe de bietenpap in een maatbeker en vul aan met melk of water tot 210 ml vocht. Weeg 300 gram patentbloem. In de broodbakmachine gaat eerst de gist, dan de bloem, vervolgens het bietenvocht, zout, suiker en olijfolie. Volg het wit-brood programma.

Bietenbrood met cheddar en pompoenzaad:

Nog toevoegen:

1 tl. gedroogde salie
3 eetl. pompoenzaad
50 gr. cheddar, geraspt (of een andere kaas)

* Voor een groter brood met 500 gram bloem: alle hoeveelheden delen door 3 en dan keer 5.
* *Ik had water toegevoegd en mij leek het wel lekker om dan ook nog een eetlepel crème fraîche toe te voegen voor de smaak.

Bron ovenbroodrecept: http://brood.lexanrecepten.nl

Summary
recipe image
Recipe Name
Bietenbrood uit de broodbakmachine
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Published by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *