Hazenrugfilet met een cognac saus

 hazenrug pepersaus

Volgens het recept voor de pepersaus moest er Room Culinair van een bekend zuivelmerk in de saus. Room Culinair is zo’n product dat ik niet meer koop. Let maar eens op in de supermarkt: producten met het woord Culinair er achter proberen te verbloemen dat het om een nepproduct gaat. Room Culinair is maar voor 23 % room en voor de rest vet en toevoegingen. Het Varkenshaasje of Beenhammetje Culinair is geen varkenshaasje of beenhammetje maar geplakt en/of met veel water ingespoten varkensvlees.

Ik heb voor de saus gewone crème fraîche gebruikt en cognac in plaats van vieux. Vieux schijnt vroeger als cognac op de markt te zijn gebracht maar heeft inmiddels een eigen plaats veroverd. De saus was heerlijk bij de malse hazenrugfilet. Het is het soort saus dat na vijf minuten op het vuur nog niet echt lekker is, maar na een kwartier indikken opeens fantastisch smaakt. Wij hebben het gegeten met aardappelpuree en spruitjes maar volgens mij smaakt hier alles bij.

Hazenrugfilet met cognac-pepersaus

Hazenrugfilets
100 gram crème fraîche
2 dl (1 kopje) bouillon
1 kleine ui
1 teen knoflook
1 eetlepel verse peperbolletjes
1 borrelglaasje cognac
gemalen peper
zeezout
olie/boter

Garnering: verse peterselie

Verwarm de oven voor op 180 Celsius en zet hier alvast de ovenschaal in voor de hazenrugfilets.

Maak eerst de saus: snipper een ui en bak deze glazig in wat olie. Voeg hier de geperste knoflook aan toe. Bak even rustig door en voeg dan de crème fraîche, de cognac en de bouillon toe en eventueel het vocht (bloed) van de hazenrugfilets. Kneus de peperbolletjes en voeg deze ook toe. Laat op een zacht vuurtje inkoken tot een romige saus (circa een kwartier). Zet dan het vuur laag. Verhit de pan met wat olie en boter voor de hazenrugfilets. Bestrooi de hazenrugfilets met zeezout en peper. Bak ze aan op hoog vuur, net zoals een biefstukje. Indien rondom bruin en dichtgeschroeid, leg ze dan in een schaal in de oven. Laat ze 5 minuten in de oven rusten. Verwarm ondertussen de saus in de pan van de hazenrugfilet. Haal na 5 minuten de filet uit de oven en serveer ze met de cognac-pepersaus. Lekker met aardappel (&knolselderij)puree en spruitjes, of rode kool of gestoofde witlof.

Summary
recipe image
Recipe Name
Hazenrug met cognac peper saus
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
31star1star1stargraygray Based on 1 Review(s)

Published by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *