Soufflé met blauwe kaas en knolraap

souffle meiraap

De Auchan in de buurt van Lille is enorm. Drie uur dwaalde ik door de supermarkt heen en heb niet alles kunnen bekijken. Het bezoekje aan de Auchan kwam door een initiatief van Marleen van het blog “Eten uit de volkstuin”. Het plan: met een aantal foodbloggers een dagtrip naar deze Franse supermarkt in Roncq. Ik kon halverwege instappen bij het gezelschap. De tijd vloog en voor ik het wist liep ik na een stuk “Flammkuchen” en een koffie door de lange gangen van de Auchan heen.

Ik ben geëindigd in de groente-afdeling. Ik kon daar de knolrapen niet weerstaan, ook al had ik mij voorgenomen niets mee te nemen wat ook in Nederland te koop is. Ze leverden echter zo’n mooi plaatje op (met dank aan Marleen voor de foto!) dat ik er gewoon vrolijk van werd. En zodoende kwamen ze toch in mijn karretje terecht.

Zulke mooie kleurige knolletjes verdienen natuurlijk een goede bestemming. Ik heb ze verwerkt in een soufflé, samen met wat blauwe en belegen kaas.

Het was een top-soufflé. Lekker pittig en hartig door de blauwe kaas en de meiraappuree.

Soufflé met blauwe kaas en knolraap

6 kleine soufflés:

50 gram boter
50 gram bloem
4 deciliter melk
4 eieren
140 gram kaas (100 gram blauwe kaas en 40 gram belegen)
6 kleine meiraapjes (ca 4 cm doorsnede) of 4 grote meirapen
zout, peper
olijfolie

Verwarm de oven voor op 175 C.

Schil en snij de meiraapjes in blokjes. Doe ze in een kookpan en voeg water met een snufje zout toe. Breng het water aan de kook en controleer na 10 a 15 minuten of de stukjes zacht zijn. Giet dan af en pureer de raapjes.

Smelt de boter in een pannetje en roer hier de bloem doorheen. Laat even doorgaren onder voortdurend roeren en voeg dan in 1 keer de melk er bij. Verwarm het geheel totdat het een gebonden saus is.  Roer hier de gepureerde raapjes door en de kaas. Breng op smaak met zout en peper. Laat het mengsel vervolgens een afkoelen (tot lauw).

Splits de eieren in dooiers en wit: doe het eiwit in een vetvrij gemaakte kom. Klop het eiwit tot het wit schuim is en er pieken van te maken zijn. Voeg eerst de eidooiers bij het afgekoelde mengsel en roer dit goed door. Voeg vervolgens het eiwitschuim toe en spatel dit voorzichtig door het mengsel.

Vet vier grote of zes kleine vormpjes in en vul deze driekwart met het mengsel. Plaats in de oven: in circa 20 minuten zijn ze gaar. Haal de vormpjes uit de oven indien het mengsel niet meer rijst en de bovenkant mooi bruin is. Dien dan gelijk op.

Summary
recipe image
Recipe Name
souffle met blauwe kaas en knolraap
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Published by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *