Aardpeer met room en korstje van broodkruim

Ik ben een aardpeer-liefhebber aan het worden. Gelukkig hebben we een ruime voorraad in de moestuin. Je kan aardpeer, ook wel topinamboer of  Jeruzalem artisjok geheten, rauw eten en dan smaken ze nog het meest naar artisjok. Een rauwkostsalade met aardpeer is heel lekker, zie het recept onder deze link. Gekookt of gebakken smaken ze meer nootachtig. Ze zijn hetzelfde als aardappel te gebruiken: in een puree, ovenschotel of bijvoorbeeld gegratineerd. Je maakt er ook een lekker soepje mee. En binnenkort ga ik het recept van de zoete aardperencake van Yvette van Boven eens uittesten want ik kan mij bij een zoete toepassing nog niets voorstellen.

Eerst deel ik nog graag dit recept voor aardpeer en room met een korstje van broodkruim. Het is gebaseerd op een recept van Jamie Oliver. Uit de reacties op het recept bleek dat de aangegeven kooktijd te kort was en dat zelfs na een uur de aardpeer nog niet gaar was. De aangegeven dikte van de schijfjes aardpeer, nl dat van een potlood, leek mij inderdaad ook al een beetje te dik. Daarnaast was er weinig vocht in het recept. Met een paar kleine aanpassingen is dit prima te verhelpen en dan heb je een ovenschotel met romige aardpeerschijfjes en een goudbruine korst.

Overigens heb ik voor de foto de schotel 10 minuten voor eindtijd uit de oven gehaald omdat ik anders niet genoeg licht had voor de foto. Het korstje is dus bij het serveren iets bruiner. 

Aardpeer met room en korstje van broodkruim

1 kilo aardperen
200 ml crème fraîche
100 ml melk
zout, peper
verse of gedroogde tijm
2 teentjes knoflook, geperst
2 boterhammen
50 gram geraspte kaas
evt citroensap
olijfolie

Schil en snij de aardperen in dunne plakjes, circa 2 mm dikte. Hoe dikker de plakjes, des te langer de aardperen in de oven moeten en hoe meer kans op verbranding van de krokante laag. Roer de crème fraîche los met de melk, zout en peper naar smaak, knoflook, de blaadjes van 1 takje tijm (of snufje gedroogde tijm) en de helft van de kaas. Maak eventueel nog wat zuurder met citroensap, afhankelijk van hoe zuur de room al is. Roer hier de plakjes aardpeer door. Vet een ovenschaal in met olijfolie en stort hier het aardperenmengsel in. Maak kruim van de boterhammen met behulp van de keukenmachine/staafmixer. Maak ook het kruim op smaak met zout en peper. Strooi over de aardpeer en strooi tot slot de andere helft van de kaas nog over de inhoud van de ovenschaal. Spray hier nog een beetje olijfolie over en zet in het midden van de oven: 40 minuten op 210 C hetelucht.

Summary
recipe image
Recipe Name
Aardpeer met room en korstje van broodkruim
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Published by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *