Appelcompote met gember en rum

Dit zijn de maanden van wild en stoofpotjes op tafel. Daar hoort nog een recept voor een lekker kruidige appelcompote bij. Het kruidige komt van de gember en de bruine rum. De appels die ik gebruikte, zijn oogst van ons appelboompje in de moestuin. Sommige appels zijn aangepikt door vogels. Ik laat deze maar hangen in de hoop dat de vogels de andere appeltjes met rust laten.

Deze kleine Elstar-appeltjes zijn stevig en zullen niet gauw tot moes koken: ideaal voor een appelcompote. Ik vind appelcompote toch al lekkerder dan appelmoes en het ziet er ook feestelijker uit op tafel. Serveer deze appelcompote bijvoorbeeld eens in kleine weckpotjes of mini -coccottes. Je kan de compote ook goed een dag voor een feestmaal klaarmaken en dan (eventueel) even opwarmen. De rumsmaak is naar mijn ervaring de volgende dag wel iets intenser, dus houd daar met het maken van de appelcompote rekening mee.

Appelcompote met gember en rum

  • 1 kilo appels (elstar)
  • 2 a 3 eetlepels suiker
  • scheut citroensap
  • 2 centimeter verse gember, geraspt
  • 1 a 2 theelepels (bruine) rum*
  • scheut water

Schil de appels en snij in kleine blokjes. Besprenkel met citroensap. Zet ze op met een bodempje water, het suiker (naar smaak, begin rustig), de gember en een scheutje rum op. Laat ongeveer een kwartiertje zacht koken en check af en toe of er nog genoeg water in zit om te borrelen. Laat op het laatst indikken.

*Ik gebruikte Abuelo 7 anos rum, gekregen om uit te testen. Aanbevolen met: “warme toffee en karamelsmaken, waarna tonen van bloemen, vanille en appel volgen”. Het is inderdaad een heerlijke rum en past perfect bij deze compote. #nospon

Summary
recipe image
Recipe Name
Appelcompote met gember en rum
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
41star1star1star1stargray Based on 1 Review(s)

Published by

2 thoughts on “Appelcompote met gember en rum

  1. Ik houd ook meer van compote dan van moes en experimenteer er ook lustig op los. Jouw variatie met rum moet dringend geprobeerd worden hier

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *