Couscous met vijf groenten en gehaktballetjes uit de tajine

couscous gehaktballetjes tajine

Dit tajinegerecht zet ik af en toe eens op tafel. Het is een afgeleide van het tajinegerecht met zeven groenten. Ik hou echter niet van zoet fruit e.d. in mijn avondeten, dus ik laat rozijnen, gedroogde pruimen en dergelijke zoetigheden achterwege. Je kunt de kruidenmix zelf samenstellen of  Ras el Hanout gebruiken. Het is een lekker hartig, iets pittig gerecht.

Met vijf soorten groente: dit keer pompoen, ui, wortel, tuinbonen en erwtjes. Ik pak meestal wat ik nog in de diepvries of koelkast heb liggen. Je kunt natuurlijk ook gewoon een roerbakmix gebruiken. Het allerlekkerste is dit gerecht met lamsgehaktballetjes, maar rundergehaktballetjes smaken hier ook bijzonder goed bij.

Tajine met vijf groenten en gehaktballetjes

350 gram gehakt
1 ei
paneermeel
1/4 tl cayennepeper
1/2 tl zout
1/4 tl piment
1 el gesnipperde verse peterselie
olijfolie

Diverse soorten groenten naar eigen keuze
kikkererwten
1 teentje knoflook
1/2 a 1 el Ras el Hanout*
1 kopje (150 ml) kruiden- of groentenbouillon
zout
1 tl harissa of een andere peperpasta

250 gram couscous

Maak het gehakt aan met het ei, paneermeel en de kruiden. Snij de groenten in kleine stukjes. Vorm 16 balletjes van het gehaktmengsel. Verhit een pan met olijfolie en bak hier de balletjes in. Voeg als de balletjes bruin zijn, de gesnipperde ui en knoflook toe. Bak even door, voeg dan de rest van de groente toe, te beginnen met de harde groenten zoals de wortel (en pompoen ed). Voeg dan de bouillon en de Ras el hanout toe. Vervolgens de zachte groenten en de kikkererwten. Kruid verder met harissa en zout. Laat alles even lekker doorsudderen. Maak de couscous klaar volgens gebruiksaanwijzing op het pak. Serveer de couscous apart.

* Of: 1 tl gemberpoeder, 1 tl komijnzaad, 1 tl korianderzaad,1 tl kaneel, 1/4 tl nootmuskaat, 1/4 tl kardemomzaad, 1/4 tl paprikapoeder, 1/4 tl gemalen kurkuma, 1/4 tl piment, 1/4 tl kruidnagelpoeder, 1/4 tl zwarte peper.

Bewaren

Bewaren

Summary
recipe image
Recipe Name
Couscous met vijf groenten en gehaktballetjes
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Published by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *