Witlofsoep met Blue Stilton croutons
500 a 600 gram witlof
1 ui
1 eetl. citroensap
2 groentenbouillonblokjes
1 l water
1 dl koksroom
1 eetl. grove mosterd of 1 volle tl fijne mosterd*
1 eetl. fijngehakte peterselie
1 el (olijf-)olie
peper
Croutons:
12 sneetjes stokbrood ronde sneetjes
100 g Blue Stilton of andere blauwschimmelkaas
Halveer de witlof en snij de harde kernen uit de witlof. Snij de witlof in grove plakken (de soep wordt toch gepureerd). Snipper de ui. Fruit de ui aan in een eetlepel olie. Voeg de witlof toe en laat even doorbakken. Voeg dan een liter water toe en de bouillonblokjes. Laat de soep doorkoken tot de witlof zacht is. Voeg dan de mosterd, citroensap, peterselie en peper naar smaak toe. Pureer de soep met een staafmixer en roer tot slot de room door de soep.
Zet de gril van de oven aan. Snij per persoon drie sneetjes van het stokbrood af. Beleg met de Blue Stilton en zet in de oven totdat de kaas gesmolten is. Serveer bij de hete soep.
* Ik heb zelf Peelanderbier-mosterd gebruikt. Dit is een licht zoete pittige fijne mosterd, waarvan er een dikke theelepel in de soep is gegaan.
Mocht je de soep nog iets te bitter vinden, kun je nog een theelepel suiker toevoegen om het bittere iets te neutraliseren.
Published by