Witlofsoep met Blue Stilton -croutons

witlofsoep blauwe kaas
Een paar maanden geleden heb ik mij bij Pinterest aangesloten. Je kunt via Pinterest heel veel inspirerende weetjes vanuit internetsite’s opslaan in verschillende categorieën. Zo heb ik al een aantal “boards” samengesteld vol mooie foto’s en praktische tips. Bijvoorbeeld een board met praktische tips voor de (moes-)tuin, een board met leuke knutseltips, één met grappige voedselfoto’s en één met prachtige foto’s van lekkere gerechten als kooklijstje.  Je kunt jouw verzameling ook weer delen met anderen.
Via Pinterest zag ik ook dat je heel makkelijk zelf witlof kan telen. Hiervoor heb je niet eens een tuin nodig. Als het moestuin-seizoen is afgelopen, ga ik me daar ook eens aan wagen. Dit soepje is nog gemaakt met gewoon gekochte Hollandse witlof. Extra lekker met Blue Stilton-croutons.   

Witlofsoep met Blue Stilton croutons

500 a 600 gram witlof
1 ui
1 eetl. citroensap
2 groentenbouillonblokjes
1 l water
1 dl koksroom
1 eetl. grove mosterd of  1 volle tl fijne mosterd*
1 eetl. fijngehakte peterselie
1 el (olijf-)olie
peper

Croutons:
12 sneetjes stokbrood ronde sneetjes
100 g Blue Stilton of andere blauwschimmelkaas

Halveer de witlof en snij de harde kernen uit de witlof. Snij de witlof in grove plakken (de soep wordt toch gepureerd). Snipper de ui. Fruit de ui aan in een eetlepel olie. Voeg de witlof toe en laat even doorbakken. Voeg dan een liter water toe en de bouillonblokjes. Laat de soep doorkoken tot de witlof zacht is. Voeg dan de mosterd, citroensap, peterselie en peper naar smaak toe. Pureer de soep met een staafmixer en roer tot slot de room door de soep.

Zet de gril van de oven aan. Snij per persoon drie sneetjes van het stokbrood af. Beleg met de Blue Stilton en zet in de oven totdat de kaas gesmolten is. Serveer bij de hete soep.

* Ik heb zelf Peelanderbier-mosterd gebruikt. Dit is een licht zoete pittige fijne mosterd, waarvan er een dikke theelepel in de soep is gegaan.

Mocht je de soep nog iets te bitter vinden, kun je nog een theelepel suiker toevoegen om het bittere iets te neutraliseren.

Summary
recipe image
Recipe Name
witlofsoep met blue stilton croutons
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Published by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *