Broccolitaart met prei, spek en pijnboompitten

Er komt elke week een jongen langs met eitjes. Wij hebben dan een lege eierdoos klaar staan met geld. Op een gegeven moment stonden er 2 volle dozen plus nog een halfvolle doos in de keuken. Veel eieren op voorraad, is nooit een probleem hier. In een hartige taart/quiche gaan al 6 eieren. Wat salade er bij en je hebt weer het gevoel gezond bezig te zijn.

Voor zelf korstdeeg maken (en uitrollen) heb ik niet altijd zin of tijd. Gelukkig is er kant- en klaardeeg te vinden in het vriesvak. De rollen korstdeeg zoals in het buitenland in het koelvak liggen zijn hier in Nederland nog niet te koop. Wel bladerdeeg en daar kan je ook best een hartige taart mee maken. Het wordt daardoor wel een ietsje vettere taart maar het is een uitkomst voor als je weinig tijd hebt. Met de randjes deeg die je over hebt kan je nog kaasstengels of iets dergelijks maken.

Broccolitaart met prei, spekjes en pijnboompitten

 • rol bladerdeeg
 • 1 stronk broccoli
 • 1 dunne prei
 • 100-150 gram spekblokjes
 • 6 eieren
 • flinke scheut melk of room
 • 100 gram geraspte kaas
 • handje pijnboompitten
 • Provinciaalse kruiden (salie, oregano, basilicum, rozemarijn, tijm)
 • paneermeel
 • peper, zout
 • olijfolie

Verwarm oven voor op 180 C heteluchtstand.

Snij de broccoli in fijne roosjes. Schil de steel en snij de geschilde steel in plakjes. Kook dit in 5 minuten beetgaar en giet af. Pak een quichevorm en vet deze in met de olijfolie. Bekleed de quichevorm met het bladerdeeg. Bestrooi met een beetje paneermeel, zodat het vocht goed opgevangen wordt in de paneerkruimels. Bak in een pan de spekjes en voeg hier de in dunne ringen gesneden prei aan toe. Laat dit even bakken en daarna iets afkoelen. Klop de eieren los met melk of room en voeg hier peper, zout en kruiden aan toe. Verspreid spek-prei- mengsel over bodem en bestrooi dit met de geraspte kaas. Verdeel de broccoliroosjes tussen dit mengel en overgiet met eibeslag. Verdeel hier nog de pijnboompitten over en bak in ca. 40 minuten gaar in het midden van de oven.

Summary
recipe image
Recipe Name
Hartige taart met broccoli, prei, spek en pijnboompitten
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Published by