Makkelijk pompoenijs met vanille en kaneel

Ik heb dit jaar 6 flespompoenen uit de moestuin kunnen halen. Ze liggen buiten onder de overkapping. Twee hebben er plekjes die nu zacht beginnen te worden. De rest van de pompoen is dan nog goed te eten maar als je te lang wacht met het verwerken van zo’n pompoen gaat hij schimmelen. Er staat al pompoensoep in de vriezer. Gisteren maakte ik pompoenpuree zonder een idee te hebben waarvoor ik dit zou gebruiken. Pompoenkoekjes en pompoenkaneelbroodjes staan nog op mijn kook/baklijstje plus pompoenijs…..

Ik zag een lekker makkelijk recept en tijdens de middag pauze ging ik aan de slag. Ik voegde aan het basisrecept vanille-essence en een snuf kaneel toe. Tijdens het maken bedacht ik al een paar lekkere toevoegingen zodat het een echt toetje zou worden. Gezouten karamelsaus lijkt mij erg lekker hierbij en iets knapperigs zoals een oublie-rolletje of een bladerdeegfiguurtje. Voor een doordeweekse dag zijn koekkruimels een fijne toevoeging. Vers gedraaid, zoals op de foto, is dit ijs lekker fluffy en romig maar ook recht uit de vriezer is dit ijs om te smullen. Misschien ook een leuk idee om hier een ijstaart mee te maken voor de feestdagen?

Pompoenijs met vanille en kaneel

  • 400 gram pompoenpuree
  • 200 ml slagroom
  • 100 ml melk
  • 120 gram suiker
  • vanille-essence
  • snuf kaneelpoeder

Schil en snij de pompoen in blokjes. Zet op het vuur met een klein beetje water. Laat koken tot de blokjes zacht zijn. Pureer eventueel met een staafmixer en laat het vocht zo veel mogelijk verdampen. Laat afkoelen.

Weeg 400 gram pompoenpuree af en doe in de ijsmachinebak (ik heb een bak die je moet invriezen en daarna in de machine zet). Voeg hier de suiker, slagroom en melk aan toe en enkele druppels vanille-essence plus een flinke snuf kaneel. Laat de machine een half uur tot drie kwartier draaien totdat je een mooi romig ijs hebt. Verkruimel koekjes naar keuze (zoals speculaasbrokken) en doe hier twee bolletjes op. Versier eventueel met nog wat karamelsaus of chocoladevlokken en een wafelrolletje. Voor kerst is het leuk om een gesuikerd sterretje van bladerdeeg er bij te leggen.

Summary
recipe image
Recipe Name
Makkelijk pompoenijs met vanille en kaneel
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Published by