Wat te doen met het laatst overgeblevene van de kerstinkopen, de gerookte eendenborstfilet. Geen zin in een maaltijdsalade, geen zin in een combinatie met fruit. Waar combineer je dan de gerookte eendenborstfilet mee ?
Getwijfeld over een combinatie met pasta en walnoten, iets oriëntaals of samen te eten met een risotto. Vandaag heb ik de knoop doorgehakt. Het is gerookte eendenborstfilet geworden met een smeuïge saffraanrisotto, een lichte zoet van erwten en een salade van rucola met zijn nootachtige smaak met een dressing van witte balsamico-azijn/olijfolie.
Gerookte eendenborstfilet met saffraanrisotto
1 kruidenbouillonblok
1 envelopje saffraan
20 g boter
200 g risottorijst
75 ml droge witte wijn
2 handjes (bevroren) erwtjes
zout, peper
1 zakje rucola
3 el olijfolie
1 el (witte) balsamico-azijn
zout, peper
gerookte eendenborstfilet voor 3 a 4 personen
In pan 1/2 liter water aan de kook brengen. Bouillonblokje erboven verkruimelen en al roerend laten oplossen. Saffraandraadjes in kommetje weken in 2 el warme bouillon. In braadpan of pan met dikke bodem 20 g boter smelten en de risottorijst 1 min. zachtjes roerbakken tot alle korrels glanzen en glazig zijn geworden. Geweekte saffraandraadjes toevoegen. Wijn door rijst roeren. Zodra meeste wijn verdampt is, kwart van warme bouillon bij rijst schenken. Blijven roeren tot alle bouillon is opgenomen. Nu telkens scheut bouillon toevoegen en al roerend door rijst laten opnemen. Pas nieuwe bouillon toevoegen als vorige is opgenomen. Na 10 minuten de (bevroren) verse erwtjes toevoegen. Na 20-25 min. heeft de rijst alle bouillon geabsorbeerd en zijn de rijstkorrels beetgaar. De risotto is dan romig en smeuïg. Risotto op smaak brengen met zout en peper.
De rucola aanmaken met de olijfolie en balsamicoazijn, zout en peper.
De rucolasalade op een bord leggen. De gerookte eendenborstfilet in dunne lapjes daar boven op. Een schepje van de saffraanrisotto er naast.
Published by