zelf gemaakte Visburger met chili & citroenmayonaise

visburger zelf maken
Waar moet een goede visburger aan voldoen. Een lekkere smaak natuurlijk. Mals aan de binnenkant en krokant aan de buitenkant. Niet te fijn gemalen visvlees maar ook weer niet te grof met zo’n losse structuur. 
Over de beste bereiding van een burger ben ik eigenlijk pas echt gaan nadenken door het programma “Search of perfection” van de sterrenchef Heston Blumenthal van restaurant ‘Fat Duck’ in Engeland. Een aflevering van deze serie ging over de perfecte hamburger. Hiervoor deed hij onder andere onderzoek naar de perfecte dikte van de burger en de consistentie van het vlees. In Amsterdam bleek uit wetenschappelijk onderzoek dat mensen een burger van maximaal 3 centimeter hoog fijn vinden. Dit heeft gevolg voor de burger en voor het soort broodje. Verschillende soorten rundvlees en de maling  zorgen voor de perfecte smaak en structuur van de burgers.  
Met dat in mijn achterhoofd aan de gang gegaan met de vis. Deze visburger heeft een fijne beet doordat de helft van de vis in een blender is gemalen, en daarna is vermengd met de andere helft in stukjes gehakte vis. Door een eitje en paneermeel toe te voegen maak je een soepel visdeeg. Dan gekruid en niet al te dik, wordt de burger in hete olie krokant gebakken.
Lekker op een zacht broodje met tomaat en komkommer en een lepeltje van de chili-citroenmayonaise.

Visburger met chili-citroenmayonaise 

visburger

400 gram (diepvries-)koolvis of andere witvis
2 theelepels viskruiden of gedroogde groene kruiden
2 eetlepels paneermeel
1 klein ei
evt bloem
zonnebloemolie
peper, zout

 

chili-citroensaus

1 theelepel harissa of andere chilipasta
1 eetlepel citroensap
5 eetlepels mayonaise
Indien diepvries vis: laat de vis ontdooien. Snij de helft van de vis in blokjes en doe ze in een blender. Maal de vis fijn tot grove puree. Snij de andere helft van de vis in fijne stukjes: dobbelsteentjes van maximaal een halve centimeter. Meng dit door elkaar. Voeg een eitje toe en de kruiden naar smaak. Eventueel peper en zout. Voeg dan de paneermeel toe en meng alles goed door elkaar. Mocht het mengsel dan nog te vochtig zijn (het moet op aangemaakt gehakt lijken), voeg dan nog een eetlepel bloem toe.  Vorm van het mengsel zo’n 6 burgers van een ruime centimeter dik.  Bak de burgers in 6 tot 8 minuten gaar.  
Meng een theelepel harissa of andere chilisaus door de mayonaise en doe nog een eetlepel citroensap of naar smaak erbij. 

 

Summary
recipe image
Recipe Name
zelf gemaakte visburger chili en citroenmayonaise
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Published by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *