Herfst stoofpot

herfstig-stoofvleesEen herfstig stoofpotje heb ik deze stoverij genoemd. Je kan het ook wat culinairder omschrijven zoals: stoofvlees met kastanjechampignons in een kruidige rode wijnsaus. Bij de herfst horen paddenstoelen en krachtige rode wijn. De tijm en rozemarijn haal je nog vers uit de tuin. Ik heb zelf paddenstoelenbouillon in de stoofpot gebruikt maar je kan deze makkelijk vervangen door groentebouillon of tuinkruidenbouillon. Paddenstoelenbouillonblokjes zijn niet gemakkelijk te verkrijgen en als een supermarktketen als de Aldi of Lidl ze opeens in het schap hebben, sla dan gauw een paar pakjes in!

Het stoofpotje hebben we de eerste dag met gekookte aardappelen gegeten. Deze aardappelen komen nog uit de moestuin en waren zogenaamde vroege aardappelen. Helaas kwam een paar maanden na het poten al melding van het bestuur dat er aardappelrot was geconstateerd bij enkele leden en dat daarom de aardappelplanten uitgedaan moesten worden. Dat betekent dat je de aardappelen nog wel kan eten en nog even in de grond kan laten zitten maar dat je de plant zelf moet verwijderen en dan groeien aardappelen niet meer verder.

Mijn moestuinbuurman en achterbuurman in het “echte leven” vertelde mij afgelopen donderdag dat hij aardappelen van een laat ras had gekregen die een zeer hoge resistentie hebben tegen de aardappelrot en heeft mij er een paar van eigen oogst meegeven om te proeven. Late aardappelen heb ik nooit geplant vanwege het grote risico op ziekten maar als deze lekker zijn weet ik wel wat ik volgend jaar ga doen: helft vroeg en helft laat. Dan kan je bij het herfstig stoofpotje nog genieten van verse aardappelen uit de tuin!

Herfstig stoofpotje

600 tot 800 gram stoofvlees
2 kleine of 1 grote ui
2 teentjes knoflook
1 bakje kastanjechampignons, in schijfjes
1  tak rozemarijn
2 takjes tijm
halve fles rode wijn (350ml)*
250 ml paddenstoelenbouillon of groentebouillon
verse peper

25 gram boter
25 gram bloem

Snij het vlees in blokjes en bak deze even aan in de boter of olie in een ruime braadpan. Doe hier nadat ze zijn gebruind, de ui bij en fruit deze mee. Voeg de knoflook in schijfjes toe en bak de kastanjechampignon mee. Voeg dan de bouillon, wijn, rozemarijn en tijm toe en verwarm dit op middelhoog temperatuur en zet daarna laag en laat het enkele uren sudderen op zeer laag vuur tot het vlees zacht is.

Slowcooker: doe het vlees met saus over in de slowcooker, zet op high en laat zo’n 6 uur stoven.

Indien je de saus gebonden wilt: verwarm in een pan de boter. Indien de boter gesmolten is, roer hier dan met een garde de bloem door totdat je een soort deegslierten op de bodem hebt. Voeg hier het stoofvocht aan toe met een pollepel en roer het met de garde tot een gladde gebonden saus. Voeg deze saus weer toe aan het vlees en de paddenstoelen. Verwarm alles nog even door, misschien iets langer bij de slowcooker-methode omdat er dan minder vocht is verdampt. Lekker met brede lintpasta, gekookte aardappelen en met friet!

  • Bij een intense krachtige rode wijn kan dit teveel zijn. Begin dan met de helft en voeg later eventueel wat meer toe.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Summary
recipe image
Recipe Name
Herfstig stoofpotje
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
41star1star1star1stargray Based on 1 Review(s)

Published by

2 thoughts on “Herfst stoofpot

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *