De knop is omgegaan: het is herfstweer en dat zie je ook op de eettafel terug. De eerste pompoensoep is al gemaakt en de slowcooker gaat weer aan voor stoofpotten. In de moestuin groeien nog wel wat tomaten, pepers en puntpaprika’s in de kas, maar voor de rest ziet het er maar herfstig uit. De muskaatpompoenen zijn inmiddels naar het overdekte terras bij huis verplaatst om nog wat bij te rijpen. Alleen de wintergroenten doen nog hun best, zoals de aardperen en boerenkool.
Ik ontdekte bij toeval deze herfstige versie van de uiensoep. Ik had geen runder- of groentebouillonblokjes meer in de kast maar nog wel bospaddenstoelenblokjes. Het resultaat was zo lekker dat ik nu dus regelmatig de vraag naar deze soep krijg. Gelukkig hebben we nog een voorraad uien uit de moestuin waar je niet overheen kan kijken. Oke, inmiddels dus wel vanwege deze uiensoep. De gevlochten en opgehangen uien blijven nog het langst goed. Volgend jaar ga ik dus nog meer uien invlechten tot strengen. Het is ook nog eens een prachtig gezicht, al die kleuren uien!
Als je net als ik de herfst in de bol heb gekregen, kan ik deze soep van harte aanbevelen:
Herfstige uiensoep
Ca. 1 kilo uien (5 grote/8 kleine uien)
25 gram boter
2 eetlepels (kleine kop) tarwebloem of patentbloem
3 takjes tijm
1 a 1,5 liter bospaddenstoelenbouillon
vers gemalen zwarte peper
Voor een gegratineerd kaas-brooddakje:
2 a 3 boterhammen of 4 stukjes stokbrood
kaas
Hak de uien naar wens in fijne of grove stukken. Smelt de boter in de pan en laat de uien op laag vuur zacht en lichtbruin worden. Voeg dan 2 eetlepels tarwebloem toe en schep het geheel om. Voeg bouillon toe: 1 liter als je van veel ui in de soepkom houdt, 1, 5 liter als dat wat minder mag zijn. Doe hier de takjes tijm bij en wat vers gemalen peper. Laat het geheel nog een half uurtje op laag vuur zachtjes koken. Vis dan de takjes tijm uit de soep. Voor een snel dakje op de soep: rooster enkele boterhammen en snij hier ter grootte van de bovenkant van de soepkom een cirkel uit, beleg met kaas en leg ze op een bord. Doe dit 20 seconden op vol vermogen in de magnetron, eventueel nog 10 seconden extra en de kaasrondjes op de soep.
Bewaren
Published by