Kabeljauw in spek met witlof en een salieroomsaus

Met het mooie lenteweer, wordt de trek in visgerechten weer groter. Vorige week nog kon ik een aanbieding slibtong niet weerstaan. De week daarvoor bestelde ik zeetong bij een etentje in een plaatselijk restaurant en bij een feest met buffet lagen er al gauw zalm-scholrolletjes op het bord. Ook bij de rest van de familieleden zie ik het terug. Gisteren kwam het verzoek om vis als avondeten, dus ben ik de vriezer ingedoken en heb daar Noordzee kabeljauw uit gevist.

Na het ontdooien is van de filets het vel verwijderd want ik wilde dit keer de kabeljauw omwikkelen met spek en dan in de oven bakken. Bij dit gerecht is het belangrijk dat het spek heel dun is gesneden dus katenspek en de dikke ronde plakken ontbijtspek zou ik niet aanraden. Je kan ook parmaham nemen in plaats van spek, maar dan wordt het eindresultaat wel iets droger. De salieroomsaus smaakt zowel bij de vis als bij de witlof zeer goed. Dit gerecht is eenvoudig te maken en het eindresultaat oogt feestelijk:

Kabeljauw in spek met witlof en een salieroomsaus

4 stukken kabeljauw
1 ons zeer dun gesneden ontbijtspek
zout, peper

100 ml kookroom
2 el witte wijn
2 el geraspte kaas
boter
6 salieblaadjes, fijn gesneden
evt. 1 tl groentebouillonpoeder/kwart blokje groentebouillon
of zout
peper

4 stronkjes witlof
boter
zout, peper

Verwarm de oven voor op 200 C. Bestrooi de moten kabeljauw met zout en peper. Leg de plakjes met ietsje overlap over de moten en vouw het spek onder de moot en doe hetzelfde met de overige drie. Leg de moten in een ingevette ovenschaal. Maak het salieroomsausje: smelt wat boter in de pan en bak hier even de salie in aan. Voeg dan de kookroom toe en verwarm dit. Doe er dan nog de kaas bij, bouillonpoeder of zout en peper. Laat dit zachtjes een beetje inkoken. Zet de vis in de oven: 8 minuten voor een moot van ca anderhalve centimeter hoog en iets langer indien de moot dikker is, zo’n 10 minuten. Roerbak tijdens de oventijd, de in grove stukken gesneden witlof aan in hete boter totdat de witlof zachter is geworden. Maak op smaak met zout en peper. Leg het gare vispakketje op de  witlof en verdeel de saus er overheen of naast.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Published by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *