Gerookte makreel salade met rode biet

Makreel is makkelijk te vangen, heb ik mij laten vertellen. Je hoeft slechts een keer in de buurt van een onderwaterwrak in de Noordzee een lijntje uit te gooien en je hebt er al een paar aan bungelen. Vorig jaar hebben we enkele makrelen zelf warm gerookt. Het nadeel van warm roken is dat bij deze methode de makreel niet zo lang kan worden bewaard als bij koud gerookte makreel.  Daarnaast moet je als je zelf gaat roken toch wel een rookoven hebben van redelijke omvang.

Deze salade is gemaakt met koud gerookte makreel. Om een hele gerookte makreel makkelijk schoon te maken, laat je hem eerst op kamertemperatuur komen. Het velletje gaat er dan makkelijk af. Naast de visgraat in het midden, zitten er graten langs de buikholte. Deze buikholte is donkerder en als je dit gedeelte wegschraapt heb je meestal alle graten daar al te pakken. Daarna is het een kwestie van goed kijken en randjes met kleine graatjes verwijderen. Als het goed is, houd je daarna 4 filets over. Lekker op brood met mayonaise of eens een keer anders, een slaatje als voor- of lunchgerecht:

Gerookte makreel salade met biet

1 zak veldsla
1 ui, in halve ringen
2 rode bieten, gekookt
1 gerookte makreel/enkele gerookte makreelfilets
1 komkommer, in fijne blokjes
2 eetlepels mayonaise
4 eetlepels Griekse yoghurt
citroensap
Mediterraanse kruidenmix/gemengde tuinkruiden
3 el olijfolie
1 el dragonazijn/witte wijnazijn/kruidenazijn
zout, peper

Evt. appel, gekookte borlottibonen voor een maaltijdsalade

Vermeng de veldsla met de ui, olijfolie en azijn. Maak verder op smaak met zout en peper. Meng in een ander kommetje de mayonaise, yoghurt, kruiden, zout en peper door elkaar en maak het geheel eventueel wat frisser met wat citroensap. Meng hier de komkommer en de makreel in stukjes door. Snij de biet in plakjes en vervolgens in blokjes. Leg wat salade op een bordje en schep hier het vismengsel op. Verdeel blokjes biet hierover. Voor een maaltijdsalade: voeg eventueel nog wat appel en gekookte borlottibonen toe aan de salade.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Summary
recipe image
Recipe Name
makreelsalade met rode biet
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Published by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *