Warm roken van makreel

warm gerookte makreel

Op dit moment liggen er nog steeds een behoorlijk aantal makrelen in de vriezer. Wat ga je daar mee maken? Ik heb gezien dat er in de Indonesische keuken veel met verse makreel wordt gedaan zoals ikan pedis: makreel met sambal. Gerookte makreel is ook erg lekker. Warm gerookte makreel kan je niet zo lang bewaren als koud gerookte makreel. Ik heb hier thuis alleen de mogelijkheid om warm te roken dus gaat de gerookte makreel de volgende dag op de boterham of in de salade of wordt weg gegeven.

Voor steviger en smakelijker gerookt visvlees wordt aangeraden om de vis eerst in een pekelbadje te leggen. Dit wordt overigens afgeraden voor vissen met een subtiele smaak zoals zalm, forel, poon en schelvis. Je kan het pekelbad eventueel een extra smaakje meegeven door bijvoorbeeld de toevoeging van laurier of tabasco. Dit is mijn favoriete pekelbad: zout, wat citroensap of schijfjes citroen, enkele knoflookteentjes en gekneusde peperbolletjes. Dan krijg je een subtiel gekruide gerookte makreel waarmee je na bereiding nog alle kanten op kan:

Warm gerookte makreel

4 makrelenwarm gerookte makreel oven
2 liter water
8 eetlepels zout
1 eetlepel citroensap
1 theelepel peperbolletjes
2 teentjes knoflook
rookmot (bv appel)

1 citroen, in schijfjes

Maak een pekelbad: verwarm een halve liter water met het zout totdat het zout is opgelost. Voeg daarna de rest van het water toe, peperkorrels, citroensap en gekneusde teentjes knoflook. Laat  de vis een uur in dit pekelbad liggen voordat je gaat roken. Haal na een uur de vissen uit het pekelbad en dep ze droog. Verwarm de oven of bbq tot 180 C. Afhankelijk van hoe je gaat roken- met een speciale rookoven, met de bbq of in de houtoven-, leg de makrelen op een ovenschaal met rooster of op het rooster in de rookoven/bbq (met lekbak er onder want de makrelen verliezen wel wat vocht), doe enkele eetlepels rookmot in het rookbakje of op de bodem van de rookoven (naar gelang manier van roken) en plaats het bakje met rookmot in de deur van de rookoven/tussen de kolen. Wacht tot er rook uit de rookmot komt en rook dan de makrelen 20 minuten. Indien de makrelen wat klein zijn uitgevallen (minder dan 20 cm lang), rook dan de makrelen maar 15 minuten. Dien op met wat schijfjes citroen of met bijvoorbeeld aioli. Let op: warm gerookte makreel is niet zo lang houdbaar als koud gerookte makreel: eet de makreel binnen een dag op.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Summary
recipe image
Recipe Name
Warm roken van makreel
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
41star1star1star1stargray Based on 2 Review(s)

Published by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *