Simpel van Diana Henry, een boekrecensie

Linksboven op de voorkant staat “Dit is alles wat ik zoek in een kookboek  Nigella Lawson”. Dat maakt nieuwsgierig. Ook de ondertitel van het boek: “makkelijk eten, groots van smaak”,  schept verwachting. De auteur van dit kookboek is Diana Henry. Zij heeft al meerdere kookboeken op haar naam staan maar is volgens mij in Nederland niet zo bekend. In Groot-Brittanie is zij een beroemd culinair schrijfster.

Het allereerste dat opvalt als je het boek openslaat, zijn de mooie foto’s. Deze foto’s zijn zoals ik ze graag zie in een kookboek, namelijk niet te gestileerd maar er is zeker zorg besteed aan het smakelijk vastleggen van de gerechten. De recepten zijn soms eenvoudig met bekende smaakcombinaties maar nog veel meer weet de auteur te verrassen met niet voor de hand liggende ingrediënten. Vooral op het gebied van kruiden zal je misschien eerst een bezoekje moeten brengen aan de plaatselijke toko of winkel met Midden-Oosterse etenswaren. Enkele voorbeelden van ingrediënten die wat vaker terugkomen in het kookboek zijn bijvoorbeeld ingemaakte gezouten citroen en sumak.

De opbouw van het boek is redelijk duidelijk. Het begint met eiergerechten en eindigt met zoete recepten. Al doorbladerend viel mij op dat ik op twee verschillende plekken in het boek kiprecepten tegen kwam. Dit komt doordat de schrijfster onderscheid heeft gemaakt in een rubriek “gebraden vlees” waar de hele kip aan de orde komt en de bouten en drumsticks vallen dan weer onder de rubriek “klein vlees”. Ook opvallend is de afwezigheid van rundvleesgerechten en juist weer veel lamsgerechten. De Britse achtergrond komt hierin duidelijk naar voren.

Een Engelse uitdrukking luidt: The proof of the pudding is in the eating. Ik heb daarom een recept uitgeprobeerd: tosti uit Mumbai. Dit is een tosti met kaas, Indiase kruiden, tomaat, ui en chili-chutney. Heel bijzonder en zeker ook aan te bevelen als een eenvoudige avondmaaltijd.

Conclusie:

Het algehele beeld van het boek is dat het een mooi kookboek is waar je als kookliefhebber veel inspiratie uit kan halen voor verrassende smaakcombinaties!

Noot: Dit boek is uitgegeven door Kosmos uitgeverij. “Simpel” is onvoorwaardelijk toegezonden ter recensie.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Published by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *