Artisjok met sausjes : rode wijnvinaigrette & mosterdmayonaise

Vorig jaar ben ik begonnen met het kweken van artisjokken. Artisjokken zijn de bloemknoppen van een distelplant. De planten kunnen vrij groot worden. In het eerste jaar hadden we al een bescheiden oogst van de vijf planten. Ik heb toen een aantal artisjokken op advies van een kok/mede moestuinierder enkele minuten geblancheerd en ingevroren. Het werkt goed.

Dit zijn de artisjokken van de nieuwe oogst. De planten zijn inmiddels groter gegroeid dan de in de buurt staande appelbomen. Gelukkig vinden de kinderen artisjokken ook erg lekker zodat we afgelopen weekend met z’n allen konden smullen van de verse artisjokken. Een basissausje dat het erg goed doet met de artisjok is een rode wijnazijn-vinaigrette. Daarnaast hebben wij een sausje uitgeprobeerd met een mayonaisebasis en deze was zeker zo lekker. Daarom deel  ik graag:

Artisjok met rode wijnvinaigrette en mosterdmayonaise

4 artisjokken

3 eetlepels olijfolie
1 eetlepel rode wijnazijn
halve tl mosterd
zout, peper

4 eetlepels mayonaise
klein scheutje dragonazijn/kruidenazijn
halve tl mosterd
zout, peper

Verwijder de steel van de artisjokken. Doe de artisjokken in een ruime pan en giet hier kokend water over. Voeg een flinke scheut citroensap toe om verkleuren van de artisjokken tegen te gaan. Leg een bord op de artisjokken om de artisjokken onder water te houden . Kook ze in ongeveer 30 minuten gaar. Als je in de onderkant (waar de steel zat) goed een mes kan steken, zijn ze goed. Maak de twee sausjes. Trek de blaadjes 1 voor 1 van de artisjok en doop het zachte gedeelte van de blaadjes in de sausjes. Schraap het zachte gedeelte van de artisjokblaadjes van het blad en eindig met het hart van de artisjok: verwijder het hooi en eet het hart met de saus naar keuze.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Summary
recipe image
Recipe Name
Artisjok met 2 sausjes
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Published by

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *