Oogst ! & recept hartige taart met asperges en spinazie


Het nieuwe boek van Marleen van Es is uit! Op haar blog www.etenuitdevolkstuin.nl deelt zij al jaren haar ervaringen in de moestuin en het lekkers dat je met de oogst kan maken. Haar eerste boek “Eten uit de volkstuin” stond boordevol moestuintips en originele recepten. Haar tweede boek “Oogst” bevat veel verrassende groentegerechten voor elk seizoen en prachtige sfeerfoto’s. De stijl doet wat Scandinavisch aan maar dat zegt niets over de recepten. Er zijn zowel recepten voor prei-boerenkoolsoep als voor shakshuka met borlottibonen. Ook voor zoetekauwen zijn er overigens genoeg recepten!

“The proof of the pudding is in the eating” dus ben ik aan de slag gegaan met twee recepten. Het ene recept was voor pompoenscones en leverde heerlijke zacht-oranje scones. Het andere recept dat ik heb uitgeprobeerd is voor hartige taart met spinazie en asperges en dit recept mag ik delen! Ik heb zelf  witte asperges in plaats van groene gebruikt. Marleen had als suggestie bij het recept nog de spinazie door kruiden als peterselie en bieslook te vervangen en dat heb ik ook gedaan. Het is een fantastische combinatie: de asperges met de verse kruiden en de romige eivulling. Het resultaat zie je op bovenstaande foto. Wij aten het als bijgerecht en de volgende dag ik nog als lunch.

Hartige taart met spinazie en asperges

Voor 8 kleine taartjes of 1 grote quiche

voorbereidingstijd:
30 minuten
bereidingstijd:
15 minuten
oventijd: 45 minuten

voor het deeg:
100 g koude roomboter
200 g bloem
snufje zout
1 ei (L)
1 el koud water

voor de vulling:
3 eieren (L)
150 ml slagroom
100 g geraspte oude kaas
100 g spinazie (of een paar eetlepels gesnipperde peterselie en bieslook)
8 groene asperges
8 taartvormen van 10 cm

zo maak je het:
Snijd de roomboter in blokjes. Meng de bloem met het zout en de blokjes boter. Kneed er een kruimeldeeg van. Voeg het ei en water toe en kneed het deeg tot een bal. Leg het deeg 30 minuten in de koelkast. Maak ondertussen de vulling. Klop de eieren los en meng met de slagroom. Voeg de kaas toe en roer goed. Verhit een scheut olijfolie in een grote koekenpan of wok en roerbak de spinazie tot die geslonken is.
Snijd de uiteinden van de asperges en snijd ze in stukken van ongeveer 7 cm, zodat ze straks in de taartvormpjes passen. Rooster de asperges 5 minuten in een grillpan.
Verwarm de oven voor op 180 graden. Rol het deeg uit op een met bloem bestoven aanrecht. Vet de taartvormpjes in met boter of gebruik bakpapier en leg het deeg erin. Prik met een vork gaatjes in het deeg. Verdeel de spinazie over de taartvormpjes. Schenk het mengsel van ei, room en kaas erover en druk in elke vorm een aantal stukjes asperge. Bak de taartjes in het midden van de oven in 45 minuten goudbruin en gaar. Voor een etentje zijn kleine taartjes leuk om te serveren en bijna iedereen vindt hartige taart lekker. Met dit recept kun je variëren. Vervang de spinazie door kruiden zoals peterselie en bieslook, of gebruik Parmezaanse kaas.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Summary
recipe image
Recipe Name
Aspergetaart met peterselie
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
11stargraygraygraygray Based on 1 Review(s)

Published by

One thought on “Oogst ! & recept hartige taart met asperges en spinazie

  1. Wat ziet dit er onwijs mooi uit zeg! Lijkt me ook een heel fijn kookboek, die gaat op mijn verlanglijstje 😉 Fijne dag! Liefs, Merel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *