Maissoep met rivierkreeftjes

We zijn nu de laatste groente uit de moestuin aan het trekken. Eergisteren heb ik de maiskolven geoogst. Ze zijn ondermaats gebleven maar hebben wel die geweldige suikermais-smaak. Overigens, om te weten of de maiskolven rijp/eetbaar zijn prik je met een mes in een maiskorrel. Als er melkachtig vocht uit komt, dan is de maiskolf goed. Een gedeelte van de oogst is na het koken al verdwenen als snack, een ander gedeelte is in de Tropische kipschotel terecht gekomen en 6 kolven (zo’n 2 “volwassen” kolven) in de soep.

Ik heb een Amerikaans recept als basis genomen. De garnalen heb ik vervangen door rivierkreeftjes en het blik tomatenstukjes door verse tomaat. Verder kon ik het ook niet laten om nog een scheut witte wijn toe te voegen en nog wat room (stond toch nog open in de koelkast). Ook heb ik de soep zelf nog even tussendoor gepureerd en gezeefd want ik had geen trek in een soep vol met maiskorrels. Door de rivierkreeftjes is het een feestelijk soepje geworden en geschikt om gasten te verwennen met een bijzonder soepje.

Maissoep met rivierkreeftjes

2 maiskolven
1 liter groentebouillon
1 ui
1 teen knoflook
2 tomaten
1 (jalapeno) peper
scheut witte wijn
scheut room
peper
100 gram gepelde rivierkreeftjes
verse peterselie

Voor een licht gebonden soep:
20 gram boter
1 eetlepel bloem

Verwijder de bladeren en de draden van de kolf. Kook de maiskolven in de groentebouillon gaar in circa 15 tot 20 minuten. Haal ze uit de bouillon en laat ze even afkoelen op een snijbord. Bewaar de bouillon. Snij dan met een mes de korrels van de kolven. Verhit in een pannetje wat boter of olie. Bak hier de gesnipperde ui en knoflook in aan en voeg daarna nog even de maiskorrels toe. Doe dan alles in de bouillon en pureer de soep met een staafmixer. Voor een gladde soep: zeef de soep zodat de schilletjes achterblijven. Laat dan opnieuw aan de kook komen. Verwijder van twee tomaten het velletje en de vochtlijsten. Snij het vruchtvlees in stukjes en doe in de soep. Voeg superfijn gesneden jalapeno of Spaanse peper toe. Laat even doorkoken. Voor een licht gebonden soep: verhit in een pannetje de 20 gram boter en voeg de bloem toe als het gesmolten is. Roer totdat het iets gebakken is en voeg dan wat vocht van de soep toe tot een dikke saus ontstaat. Voeg dit bij de rest van de soep. Doe nog een scheut witte wijn en een scheut room er bij naar smaak. Dien op met gepelde rivierkreeftjes en wat verse peterselie.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Summary
recipe image
Recipe Name
Maissoep met rivierkreeftjes
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Published by

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *