Uiensambal

Meestal blijven de Spaanse pepers in de moestuinkas in grootte achter bij exemplaren in de winkel. Dit jaar werden ze opeens veel groter maar bleven ze groen. Ik heb ze in de vensterbank van de keuken gelegd in de hoop dat ze nog een beetje bij zouden kleuren. Groen zijn Spaanse pepers overigens ook eetbaar maar minder pittig. Op een gegeven moment heb ik besloten ze toch maar te gaan verwerken, ook al waren ze niet allemaal rood geworden.

En dan is het de vraag, wat ga je doen met de pepers. Je kan ze natuurlijk invriezen maar het is veel leuker om er een saus mee te maken. Zo heb ik al een keer sambal manis, tabasco-saus en pittige tacosaus gemaakt. Toen mijn blik viel op de te drogen liggende uien, ben ik op het internet gaan zoeken naar een saus waar ik en de uien en de pepers kwijt kon. Ik kwam uit bij het recept voor sambal bawang oftewel uiensambal. Hoe het resultaat smaakt? Als hele pittige geconcentreerde uiensoep. Je kan met deze saus de boterham kaas of worst een lekkere oppepper geven of gewoon een lepeltje door de sperziebonen roeren voor sambalboontjes.

Uiensambal

6 spaanse pepers
4 uien
3 teentjes knoflook
1 el palmsuiker (gula jawa)
1 tl tamarinde-pasta (asem)
2 el water
2 el olie
zout naar smaak

Bereiding:
Halveer de pepers en verwijder de zaadlijsten. Snijd de uien en de knoflook fijn. Maal of wrijf de pepers, uien, suiker fijn en verhit in een bakpan olie. Fruit de pasta 3 minuten aan in de olie. Meng de tamarinde met het water en voeg dit toe. Laat het zachtjes stoven totdat de olie bovendrijft. Doe in een potje. Een fijne saus om bij een kaasplankje of worst te serveren of lekker op een cracker kaas.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Summary
recipe image
Recipe Name
Uiensambal
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Published by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *