Hartig pompoenbrood

hartig pompoenbrood

Als ik wat inspiratie nodig heb voor een gerecht met pompoen, surf ik naar de Amerikaanse site “The Kitchn”.  Daar staan meer dan 2000 artikelen/tips/recepten met pompoen op. Zo kwam ik er achter dat ze in Amerika pompoenpuree in blik bestaat. Indien je een recept van deze site wilt koken of bakken, zal je meestal om moeten gaan rekenen. Dat is een heel gedoe daarom gebruik ik meestal vooral het idee.

Dit recept van hartig pompoenbrood komt niet van de Kitchn maar van een Engelse site waar alles al in grammen stond aangegeven. Ik hoefde dus alleen maar te testen of het een goed recept is. Ik heb hierbij voor het eerst de deeghaak van de keukenmachine gebruikt. Deze keukenmachine (Braun Multisystem) heb ik van mijn ouders overgenomen en doet het geweldig. Er is een wereld voor mij opengegaan: wat een gemak. Er gaan de komende tijd nog wel wat meer broodjes uit de oven komen. Dit rustieke luchtige pompoenbrood was in ieder geval alvast een groot succes. Getest en goedgekeurd:

Hartig pompoenbrood

500 gram tarwebloem
2 tl gedroogde gist
2 tl zout
1 tl paprikapoeder
450 gram gekookte en gepureerde pompoen
Olijfolie
Pompoenzaden

Schil en snij een kleine pompoen in stukjes. Doe de stukje pompoen in een kookpan met een paar eetlepels water en breng het geheel aan de kook. Zet het vuur laag en laat de pompoen zacht worden in ca. 20 minuten. Giet eventueel vocht af en pureer de pompoen met een staafmixer. Laat het wat afkoelen. Doe de gist, tarwebloem, zout, paprikapoeder en de afgemeten hoeveelheid pompoenpuree in de beslagkom met deeghaken van de keukenmachine. Laat het 10 minuten draaien tot een mooi elastisch deeg. Indien het deeg draden trekt aan de zijkant van de machine (alsof er armpjes naar boven klauwen), voeg dan nog een beetje bloem toe en laat de keukenmachine nog even doordraaien. Mocht het deeg te droog zijn, voeg dan wat water toe en draai de machine nog even door. Alles kan natuurlijk ook gewoon met de hand worden gekneed.

Doe het deeg in een kom en leg hier een doek overheen. Plaats de kom op een warme plek. Laat 1,5 a 2 uur rijzen.

Sla daarna het deeg plat en vouw de linker en rechter-zijkanten naar binnen, druk nog een keer aan, draai het deeg een kwartslag en vouw dan nog een keer de zijkanten naar binnen. Bol het deeg op en plaats het op een met bakpapier bedekte ovenplaat. Vet de eerder gebruikte grote kom in en zet deze hier over heen. Laat het deeg nog een half uur tot drie kwartier rijzen. Bestrijk dan de bovenkant met wat olijfolie en bestrooi met pompoenzaden. Plaats de ovenplaat in het midden van een voorverwarmde oven (200C). Bak in 30 tot 40 minuten goudbruin. Laat afkoelen voordat je het brood snijdt. Lekker met blauwe kaas, kruidenkwark en pittige vleeswaren.

www.howtocookgoodfood.co.uk

Summary
recipe image
Recipe Name
Hartig pompoenbrood
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Published by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *