Indiase kip uit de actifry

Nadat de actifry ter ziele was gegaan, stonden wij voor de vraag een nieuwe te kopen of gewoon weer met de friteuse of oven aan de slag te gaan. Eén van de redenen om de actifry aan te schaffen, was dat ik dan frietjes in olijfolie kon gaan bakken. Een friteuse vullen met olijfolie is immers een kostbare aangelegenheid, vooral als je maar af en toe eens iets in de friteuse gooit. Daarnaast zou het frituren met hete lucht ook nog eens magerder gerechten opleveren. Uiteindelijk is de beste reden om de actifry te kopen, het gebruiksgemak gebleken.

In wedges gesneden rauwe aardappels veranderen in een half uurtje in lekker gebakken aardappeltjes. Geen omkijken naar. Kippenvleugeltjes komen perfect krokant in hun eigen vet gebakken uit de actifry. Alleen kwetsbare hapjes zoals bitterballen lukt niet en ook kan je niet teveel vocht toevoegen. Er is dus een nieuwe actifry gekocht en gisteren heb hier deze lekkere Indiaas gekruide kippendijfilets mee gemaakt. Een heerlijke variant is Kip Tandoori: marineer de kip in yoghurt met tandoorikruiden en doe ze in plaats van de oven in de actifry!

Deze Indiase kip is heerlijk met onderstaande saus. Je kan natuurlijk ook nog een lekkere groentecurry er bij maken en eten met rijst of naan-brood.

Indiase kip uit de actifry

gemarineerde kip:
500 gram kippendijfilet
zout
citroensap
1 dl yoghurt
1 kleine ui
1 teen knoflook
1 cm verse gember
rode peper naar smaak
1 tl garam masala*

saus:
1 blik tomatenblokjes
2 cm verse gember
1 dl crème fraîche
1 tl garam masala*
2 tl suiker
chilipoeder naar smaak
1 el citroensap
1 tl gemalen komijn
25 gram boter

Snij de kippendijfilets in drie stukken en besprenkel met citroensap en wat zout. Doe de ui, knoflook, gember en rode peper in een blender en maal. Meng samen met de garam masala door de yoghurt. Leg de kipdelen in de marinade en laat ze minimaal een half uur in de koelkast marineren. Doe een eetlepel olijfolie in de actifry en laat de actifry even draaien zodat de olie warm is. Leg dan de kipdelen in de actifry en laat ze circa 20 minuten draaien** Maak ondertussen de saus (en kook evt de rijst). Verhit de boter in een pan, rasp de gember en doe dit in de pan. Voeg verder de garam masala, suiker, chili, komijn en citroensap toe en roer dit nog even door. Voeg dan de tomatensaus toe en verwarm dit. Doe op het laasts de creme fraiche er bij en laat dit nog even meewarmen. Voeg de kipstukken toe aan de saus indien zij gaar zijn.

* Ik vind dat zelf net een beetje te weinig en doe hier nog een half lepeltje bij. Het is een dus een beetje afhankelijk van smaak.

** Afhankelijk van de dikte van de filets. Bij kipfilet van de borst zou ik minder aanhouden, zo’n kwartier. Check altijd even of laat de filetstukken nog even verder in de saus garen.

Summary
recipe image
Recipe Name
Indiase kip uit actifry
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Published by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.