Salade met verse tonijn en verse artisjok

salade tonijn artisjok

We gingen naar het pompoenfestival bij De pompoenwinkel op Noord-Beveland om de verschillende soorten pompoenen en kalebassen eens te bekijken. Natuurlijk was ook het plan om enkele bijzondere exemplaren mee te nemen. Dat is heel goed gelukt, maar daarnaast kwamen wij ook thuis met verse artisjokken. Deze werden door de eigenaren tijdens het festival snel tussendoor vers van het land gehaald. Artisjok is dus blijkbaar ook een streekprodukt! Dat is goed nieuws want artisjokken vinden wij erg lekker. Ik begon gelijk al plannen te maken om volgend jaar ook artisjokken in de moestuin te zetten. We hebben nu gezien dat ze het hier goed doen: hele velden vol en sommige in bloei.

Artisjokken kook je in zo’n 30 minuten gaar. Bij het eten van de gekookte artisjokken begin je eerst aan de blaadjes. Aan de onderste rand van het blaadje, waar het aan de artisjok heeft vastgezeten, zit een stukje vruchtvlees dat je met de tanden er af kan schrapen. Eerst doop je ze nog even in de vinaigrette. Hoe dichter je bij het hart van de artisjok komt hoe meer vruchtvlees aan de blaadjes. Bij het hart gekomen, pluk je het hooi van de artisjokhart af en dan heb je nog het lekkerste deel van de artisjok liggen.

Hieronder een salade van botersla en waterkers met een mootje verse tonijn, een halve verse artisjok uit Geersdijk, een gepocheerd eitje en een mosterd-sjalotvinaigrette er over heen gedruppeld.

Salade tonijn, artisjok en mosterd-sjalotvinaigrette

Voor 4 personen

4 tonijnsteaks

2 verse artisjokken
4 kleine eieren
citroensap
1 kropje botersla
enkele handjes waterkers of rucola
bakolie en boter
zout, peper

6 el olijfolie
1 1/2 el witte wijn azijn
1 tl mosterd
1 sjalotje
4 sprietjes bieslook
snufje zout

Zet eerst het water op voor de artisjokken. Doe hier een flinke scheut citroensap in.

Bereid alvast het pocheren van de eieren voor, zie voor eenvoudige methode deze link. Was en droog de sla en maak alvast de vinaigrettesaus.

Verwijder de steel van de artisjok tot aan de bloemknop en verwijder de onderste blaadjes. Bestrijk het snijvlak met citroensap. Doe de artisjokken in het kokende water en leg hier een bord bovenop zodat de artisjokken onder water blijven. De artisjokken zijn afhankelijk van de grootte in een half uur tot drie kwartier gaar. Check de gaarheid van de artisjokken door een mes in de achterkant te steken. Haal ze dan met een schuimspaan uit het water: het water bewaar je voor het pocheren van de eieren. Laat de artisjokken afkoelen totdat de eieren gepocheerd zijn.

Bestrooi de tonijnsteaks met zout en peper en bak ze in een mengsel van olie en boter. Eerst op hoog vuur aan beide kanten en dan lager zetten. De tonijnsteaks mogen rose van binnen zijn dus nog enkele minuten aan elke kant is wel genoeg. Drapeer ze in alufolie indien de artisjokken nog niet gaar zijn en/of de eieren nog in het water liggen. 

Pocheer de eieren en maak alvast het bord op.

Drapeer de sla en waterkers op het bord. Plaats een gehalveerde artisjok op de salade, de tonijnsteak en daarna het gepocheerde ei. Besprenkel met de vinaigrette en serveer het restant van de vinaigrette ernaast.

Summary
recipe image
Recipe Name
Salade verse tonijn en artisjok
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Published by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *