Pruimencake met amandel

pruimencake amandel

Pruumn oftewel pruimen worden nu overal in kleine standjes langs de weg aangeboden. Gisteren waren we een flinke ronde gaan fietsen en in Wemeldinge kon ik ze niet meer weerstaan. Ik heb het geld in het klaarstaande spaarpotje gegooid en de pruimen in de stuurtas weten te krijgen. Ooit hoop ik een boomgaardje te hebben met een pruimenboom, maar tot die tijd koop ik ze lekker bij de boerderijstandjes of aan de deur. 

Deze pruimencake is een aanrader. Het is naar een recept van Yvette van Boven en stond al begin juli in het volkskrantmagazine. Oorspronkelijk is het met gemalen hazelnoten maar omdat ik amandelen had, heb ik deze vervangen. Ook de hoeveelheid suiker heb ik verminderd. Dat doe ik bijna bij alle zoete recepten en meestal klopt het dan wel met mijn smaak. Ook de kinderen vonden de cake lekker en dat is een goede indicatie dat de cake zoet genoeg was.

Geniet van de pruimentijd met deze:

Pruimencake met amandel

Voor een kleine cake:

65 gram roomboter
3 pruimen in plakjes
20 gram & 50 gram suiker
125 gram zelfrijzend bakmeel
50 gram gemalen amandelen/amandelmeel
snufje zout
1 ei
60 ml room
1 tl citroenrasp

Verwarm de oven voor op 175 C. Vet een taartvorm/cakevorm in met een doorsneden van 10 tot 15 centimeter. Smelt een eetlepel boter in een koekenpan en voeg de plakjes pruimen en 20 gram suiker toe. Bak op middelhoog vuur tot de suiker is opgelost en de pruimen hun vocht loslaten (ca. 5 minuten). Verdeel de pruimen over de bodem van de bakvorm en giet het sap er over. Klop de boter met met 50 gram suiker luchtig. Klop het ei erdoor en de room. Schep de gemalen amandelen/het amandelmeel plus het bakmeel en de citroenrasp erdoor en meng het tot een glad beslag. Giet dit over de pruimen en bak de cake in het midden van de oven in ca. 40 minuten gaar. Laat even rusten voordat je op het een rooster stort.

Naar een recept van Yvette van Boven, Volkskrantmagazine van 3 juli 2014 

Summary
recipe image
Recipe Name
Pruimencake met amandel
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Published by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *