Gratin van kip en broccoli in citroenroomsaus

gratin kip broccoli

Twee jaar geleden probeerde ik voor het eerst broccoli te kweken. De zaadjes werden al gauw plantjes en het leek allemaal erg voorspoedig te gaan. Tot de broccoliplant begon te bloeien en ik besefte dat er geen mooie broccolistronkjes meer zouden komen. Het jaar daarna heb ik in plaats daarvan venkel geprobeerd en dat was een groot succes. Dit jaar is de tuinbak in gebruik voor diverse soorten sla.

Afgelopen mei kwam ik bij de plaatselijk bouwmarkt een tray met kleine broccoliplantjes tegen voor weinig geld en ben ik toch voor de bijl gegaan. Ik wilde het nog een keer proberen met 1 plantje.  Het ziet er op dit moment niet erg hoopvol uit. Er heeft zich nog maar een broccolistronkje van 2 centimeter doorsnede gevormd. Nu weet ik zeker dat ik mij op andere groenten moet gaan richten: broccoli koop ik voortaan in de winkel.

Vandaag heb ik broccoli samen met stukken kipfilet in een ovenschotel gedaan, overgoten met citroenroomsaus, daarna bestrooid met paneermeel en kaas en het geheel in de oven gegratineerd. Met dit recept doe ik mee aan het foodblogevent, dat deze maand wordt gehost door Marloes van het blog Lemon & rosemary met het thema “citrusvruchten”.

Gratin van kip en broccoli in citroenroomsaus

450 gram kipfilet, in grove stukken gesneden
1 stronk broccoli
450 ml melk
2 el maizena
100 gram crème fraîche
3 tl mosterd
geraspte citroenschil van 1 citroen
3 el citroensap
zout, peper
paneermeel
geraspte (Parmezaanse) kaas
olijfolie (of boter)

Verhit de oven voor op 180C. Bestrooi de kipfilet met zout en peper. Bak de stukken kipfilet in olie of boter aan alle kanten bruin. Voeg dan de melk en maizena toe en breng aan de kook. Als de saus begint in te dikken, voeg dan de creme fraiche, citroensap, citroenrasp mosterd en wat zout en peper toe. Snij ondertussen de broccoli in roosjes en kook deze roosje een minuut in gezouten water. Laat uitlekken. Doe de roosjes in een ovenschaal en schenk hier de kip met citroenroomsaus over. Bestrooi met paneermeel en spray of sprenkel hier olie of gesmolten boter over. Bestrooi tot slot met geraspte kaas. Zet een kwartier in de oven. Mocht de korst nog niet bruin genoeg zijn, zet dan nog even de grill aan voor een mooie bruine korst.

Summary
recipe image
Recipe Name
Gegratineerde kip met broccoli ovenschotel
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Published by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *