Als je recepten leest van gevuld brood, dan zijn het recepten met een rond rustiek vloerbrood, een Turks brood of met brooddeeg. Ik had een heel wit busbrood* liggen, meegegeven door een proefbakker en vervolgens mij thuis overhandigd met de opmerking dat het misschien wel eens leuk zou zijn om deze te vullen. Leuk idee, maar hoe pak je dat aan bij een busbrood. Ik besloot het brood horizontaal doormidden te snijden en het bovenste ronde deel te vullen. Het onderste deel werd daardoor een casinobroodje en is met de snijmachine in boterhammen gesneden.
Het bovenste deel bleef ondanks zijn ronde vorm mooi liggen. Na het bakken in de oven bleek het zich ook een beetje om de vulling te hebben gevormd. Het is een soort gigantisch Italiaans worstenbrood geworden. Ik had het namelijk met rundergehakt, Mediterraanse kruiden en wat groente gevuld.
De vulling mag niet te droog zijn maar een te natte vulling levert een sompig, sponzig broodje op. Op een Engelse site heb ik daar een goede truc voor gelezen: je vermaalt een deel van het weggehaalde broodkruim tot een soort paneermeel en mengt dit door de smeuïge vulling. Vervolgens doe je de vulling pas vlak voordat je het in de oven schuift in het brood. Lekker met een frisse salade er bij:
Zomers gevuld brood
1 wit busbrood, ongesneden**
300 gram gehakt
2 bollen mozzarella, in plakjes
2 tomaten, ontveld en ontpit
1 kommetje groentemix, bijv. erwten, paprika, en champignons
1 eetlepel tomatenpuree
1 Spaanse peper, fijn gesneden zonder pitjes
1 ui, in kleine stukjes
1 grote teen of 2 kleine teentjes knoflook, fijn gesneden
2 theelepels gedroogde mediterraanse kruiden
enkele blaadjes verse basilicum
zout
olijfolie
Verwarm de oven voor op 200 C.
Doe de ui in de pan met olijfolie en fruit deze eerst even aan, voeg dan de knoflook en het gehakt toe. Bak alles rul en doe dan de groentemix en peper in de pan. Snij de tomaten in blokjes en voeg toe. Bak nog even door en voeg als de groente het vocht gaat loslaten nog een eetlepel tomatenpuree toe en de gedroogde kruiden en zout naar smaak. Laat alles nog even lekker doorpruttelen.
Snij het busbrood onder het ronde gedeelte horizontaal doormidden. Pak de ronde bovenkant en haal hier het witte brood tot op twee centimeter van de korst weg. Doe de helft in een blender en maal dit fijn. Voeg dit toe aan de gehakt-groentemix. Vul hier het brood mee en beleg de bovenkant met de plakjes mozzarella. Zet in het midden van de oven en bak in ca. 15 minuten de buitenkant krokant. Dien op met verse blaadjes basilicum.
* Busbrood is een broodje dat in een broodbus oftwel broodblik is gebakken. Met deksel er nog op, krijg je een casinobrood, zonder een gewoon hoog brood.
** Of pak een flinke baquette waar je het kapje afhaalt.
Published by