Stoverij met IPA en mosterd

stoverij blond bier

Meestal maak ik de stoverij met bruin bier. Dit keer heb ik eens een recept uitgeprobeerd met blond bier. Blond bier is niet hetzelfde als wit bier en ook niet als pils. Blond bier wordt ook wel India Pale Ale genoemd en heeft een frisse kruidige smaak. In Zeeland wordt het door Emelisse gebrouwen. De stoverij heeft naar mijn mening door het blonde bier een iets uitgesprokener biersmaak gekregen dan bij gebruik van bruin bier. Erg lekker bij friet en bij de hutspot smaakte het ook prima.

Een bierproeverij bij Emelisse is overigens een aanrader. Na een uitleg van de brouwer en een rondje door de brouwerij komen er een aantal gerechtjes op tafel en worden er telkens 1 a 2 bieren geopend om daarbij te proeven. Dan merk je dat bier net als wijn de smaak van het eten kan versterken. Daarnaast is het een leuke plek om eens te bezoeken: een mooi gebouw aan de rand van Kamperland.

Stoverij met IPA en mosterd

900 gram runderstoofvlees (riblappen of sucadelappen)
3 kleine uien
3 stengels bleekselderij
1 flesje blond bier
200 ml groente of kruidenbouillon
halve eetlepel mosterd
1 dikke plak ontbijtkoek*
zout, peper
olie of bakboter

Snij het stoofvlees in blokken en bestrooi met zout en peper. Snipper de ui en snij de bleekselderij in dunne plakjes. Verwarm de olie en braad het rundvlees in twee delen bruin in een koekenpan en doe ze in de stoofpan/schaal/slowcooker. Verwarm opnieuw de pan en bak de ui en bleekselderij even aan en giet dan het bier en de bouillon erbij. Doe dit ook bij het stoofvlees. Voeg mosterd en ontbijtkoek toe. Laat alles stoven tot het gaar is: 4 uur op High (90C) in de slowcooker of op laag vuur 3 uur stoven op het fornuis.

* Gebaseerd op een recept van de Delhaize, waarbij ik o.a. de 50 gram speculaas heb vervangen door ontbijtkoek. 

Summary
recipe image
Recipe Name
stoverij met ipa en mosterd
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Published by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *