Rode linzen (dhal) met gebakken uiringen

dal uien

Dit linzenrecept uit een Indiaas kookboek viel mij op vanwege de uiendressing. En met mijn blognaam, ben je natuurlijk bijna verplicht om het recept uit te proberen. Bij de eerstvolgende Indiase currymaaltijd heb ik deze “dhal” dan ook op tafel gezet. Het bleek een snel, eenvoudig en smakelijk gerecht te zijn.

Ik vond het achteraf jammer dat ik er niet wat meer van had gemaakt. Het is namelijk goed in te vriezen en dan heb je altijd een lekker snel bijgerecht bij een Indiase maaltijd. Het ziet er misschien wat prutterig uit maar dit hoort zo: de gekookte en gekruide linzen moet je even stampen en daarna serveren met gebakken uien en mosterdzaad. Het smaakte precies zoals de dhal ooit gegeten in “Little India” in Londen.

Rode linzen met uiendressing

100 gram rode linzen (masoor dhal)*
ca. 2,5 dl water
1 tl fijngehakte verse gember
1 tl geperst verse knoflook
1 rode spaanse peper, fijngesneden
1 tl zout
2 el geklaarde boter of olie
1 ui, in ringen
mosterdzaad**

Zet de linzen op met 1 dl water. Voeg hier de gember, knoflook, peper en zout aan toe. Kook ze zacht en gaar, voeg af en toe een scheut (gekookt) water toe. Als de linzen gaar zijn (na ca. 15-20 minuten), prak ze dan fijn met een vork. Bak in een pannetje de uiringen in de geklaarde boter (boter waar eiwit-vlokjes van af zijn gehaald: zie link) of olie en bak hier zachtjes de ui in. Voeg tot slot wat mosterdzaad toe en doe dit alles over de linzen heen.

* of 75 gram rode linzen en 25 gram gespleten mungbonen (moong dhal)
** gemengd met wat uienzaad als je daar aan kunt komen.

Bron: Kookgids Indiaas, Shehzad Husain

Summary
recipe image
Recipe Name
dhal met ui
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Published by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *