Indiase verse kaas maken: zelfgemaakte paneer

Zelf kaas maken stond ook nog op mijn kooklijstje. Een verse kaas, zoals ricotta of cottage cheese. Het idee voor het zelf maken van kaas bleef een beetje in het achterhoofd hangen tot ik het recept voor Paneer zag, een Indiase kaas. Deze kaas wordt meestal in blokjes of plakjes gesneden. Het kan worden gebakken en in een curry vermengd met andere ingrediĆ«nten. Men vult er daarnaast snacks mee, zoals de Indiase pakora’s en samosa’s. Maar ik heb ook zoete (na-)gerechten met paneer gezien.
Dit leek mij wel een leuk project: eerst de kaas maken en dan een gerecht voor uitzoeken. Met twee liter biologische volle melk ben ik aan de slag gegaan: eerst de melk koken, zuur toevoegen en het geheel door een theedoek gegoten en goed het vocht er uit gedrukt. De verse kaas heb ik in een bewaard roomijsbakje gedaan, aangedrukt en af laten koelen. Je krijgt dan een plak kaas van anderhalve centimeter dik. De smaak is echt lekker romig. Ik kan mij voorstellen dat je hier veel kanten mee op kunt. 
Ik ga morgen denk ik eerst voor een hartige toepassing. Via Google kom je terecht in de wondere wereld van de paneer, met honderden recepten (vrnl. Engelstalige sites). Het maken van de paneer is erg makkelijk, en ’s middags gemaakt, dan kan je ’s avonds eten: 

Paneer (Indiase kaas)

Voor 300 gram kaas:
2 liter (Biologische) volle melk
10 eetlepels citroensap of azijn
Evt. kruiden
Breng de melk in een pannetje aan de kook. Zet het vuur uit zodra de melk naar boven komt. Voeg dan het citroensap toe en roer goed door. Je ziet dan al de verse kaas ontwikkelen. Laat het 10 minuten staan. Bedek een vergiet met een theedoek en gooi de inhoud van de pan er door. Laat goed uitlekken. Vouw de punten van de theedoek naar binnen en druk de verse kaas goed aan zodat het laatste vocht er uit gaat. Doe de verse kaas in een platte bak (roomijsbakje of boterhambakje) en druk goed aan met de achterkant van een lepel. Laat afkoelen in de koelkast. Na een paar uur is het geschikt om blokjes van te snijden of in kleine stukjes te brokkelen.
 

Published by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.