Paneer Makhani : Indiase kaas in romige tomatensaus

paneer tomatensaus

Eergisteren had ik zelf paneer (ook wel panir) gemaakt. Op internet ben ik vervolgens gaan zoeken naar een recept van een hoofdgerecht met paneer er in. Je kunt oneindig veel met deze Indiase kaas doen. De keuze viel op deze curry. Volgens de Indiase kokkin is het een heel populair gerecht in de Punjabi-restaurants. Punjabi-restaurant zegt mij niets maar ik probeer graag een populair gerecht uit.

De blokjes paneer worden romige wolkjes in deze curry. Ik had verwacht dat de blokjes uit elkaar zouden vallen maar dat is dus niet gebeurd. Het is een machtige curry want er gaat best nog wel wat room in. Het is goed voor te stellen dat dit gerecht een favoriet is.

Je kan (het restant van) de zelfgemaakte paneer overigens goed invriezen. In een goed afgesloten bakje blijft het daarnaast een week lang goed in de koelkast. Ik heb na het maken van dit gerecht nog een klein stukje over van de paneer. Ik denk dat ik daar morgen maar eens een lekkere sandwich mee ga maken. Kijk voor het recept van de paneer naar deze link. Het is echt heel eenvoudig.

Paneer Makhani

boter of olie
2 teentjes knoflook, geperst
snufje kaneel
3 kruidnagels
2 cardemompeulen (groene)
2 laurierbladeren
(1 el fenegriekblaadjes)*
 1 blik tomatenblokjes
1 ui. gesnipperd
1 Spaanse peper, fijne stukjes
2 tl garam masala
1 el tomatenpuree
zout
6 el crème fraîche**
1 tl suiker
250 gram paneer, in blokjes
1 kopje (diepvries) erwtjes

Verhit de olie en bak op lage stand de knoflook, kaneel, kruidnagels, cardomompeulen en laurierbladeren in. Voeg na 2 minuten de ui toe en bak deze ook nog even mee. Voeg dan de tomatenblokjes, peper, garam masala, tomatenpuree en zout naar smaak toe. Laat dit 5 minuten goed doorwarmen en voeg dan 2 volle eetlepels crème fraîche toe, de suiker en een scheutje water, de diepvrieserwtjes en paneer toe en laat nog zo’n 6 minuten pruttelen tot de erwtjes gaar zijn. Dien op met een lepel crème fraîche.

Bron: www.tarladalal.com

*  verse fenegriekblaadjes zijn hier in NL niet te krijgen en de gedroogde schijnen niet lekker te zijn. Ik heb dit ingredient weggelaten.
** Het recept schreef curd voor: een Indiase yoghurt. In plaats daarvan heb ik creme fraiche gebruikt.

Summary
recipe image
Recipe Name
indiase kaas in tomatensaus
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Published by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *