Hartige koekjes met za’atar

hartige koekjes za'atar
Hartige koekjes met verse tijm, mosterd en za’atar

Voor bij de borrel met roomkaas of zachte geitenkaas of bij een kaasplankje. Te omschrijven als hartige biscuitjes. Het van oorsprong Engels recept had het over een “digestive”. Naar mijn smaak was het oorspronkelijk recept veel te zoet. Ik heb dan ook de hoeveelheid suiker gehalveerd. En het mocht ook nog iets kruidiger. Met de za’atarmix in plaats van sesamzaadjes wordt dit een bijzonder lekkere hartige biscuit.

De za’atarmix had ik van mijn broer gekregen. Het is een Libanese za’atarmix: za’atar met sesamzaadjes. De smaak van za’atar wordt op diverse sites omschreven als een kruising tussen tijm en oregano. Het smaakt in ieder geval bijzonder goed op deze koekjes. Dus wil je eens wat bijzonders bij het kaasplankje of bij een buffet: denk dan eens aan dit koekje. Makkelijk en snel klaar!

Hartige koekjes met za’atar

Ca. 40 stuks;

175 gram volkorenmeel
50 gram speltmeel/havermeel
12 gram basterdsuiker
2 tl bakpoeder
60 gram roomboter
3 el melk
2 tl Dijon-mosterd
2 el (Libanese) za’atar of sesamzaadjes
1 el tijmblaadjes
zout
vers gemalen zwarte peper

Verwarm de oven voor op 200 C. Doe het meel in een kom en voeg de suiker, tijmblaadjes, zout en peper en bakpoeder toe. Meng alles even goed door elkaar. Doe er dan de boter in stukje bij en kneed met de vingertoppen tot een kruimelig deeg. Klop de mosterd door de melk en doe dit door het deeg. Kneed er een zacht maar niet plakkerig deeg van. Voeg evt. meer meel of melk aan toe. Rol het deeg uit op een bebloemd werkvlak tot een dikte van 5 mm. Steek met een koekjessteker of glas (doorsnede ca. 5 cm) rondjes uit het deeg. Leg de rondjes op een ingevette bakplaat. Kneed het deeg weer en rol weer uit en steek van het overige deeg nog rondjes totdat het deeg op is. Leg ze allen op de bakplaat. Prik met een vork gaatjes in de koekjes en bestrooi met sesamzaad of za’atar (mengsel van gedroogde wilde tijm met sesamzaad). Bak de koekjes in 12 minuten goudbruin. Laat ze afkoelen en doe ze in een koekjestrommel. Circa 5 dagen zijn de koekjes houdbaar. Serveer ze bij een kaasplankje of eet ze met verse kaas, roomkaas of zachte geitenkaas bij de borrel.

Op basis van een recept van: Cooking with herbs

Summary
recipe image
Recipe Name
hartige koekjes met za atar
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Published by

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.