Pasta met kokkels

pasta kokkels

Venusschelpen of venusmosselen (Italiaans: vongole) en kokkels zijn niet hetzelfde maar verschillen in smaak weinig van elkaar.  Mensen die “spaghetti con le vongole” erg lekker vinden, zullen deze pasta met kokkels ook kunnen waarderen.  Qua uiterlijk verschillen ze wel duidelijk. Venusschelpen zijn net iets groter, gladder en iets platter dan kokkels.

Gisteren hadden we bezoek uit Amsterdam. Met Yerseke in de buurt, ga je daar natuurlijk ook nog even langs voor wat lekkers (avondeten) en voor de sfeer. Ik was het niet van plan maar kwam toch  thuis met een zak kokkels. De kokkels hebben we vanavond gegeten met spaghetti en er erg van genoten*:

Pasta met kokkels

7 ons kokkels
2 teentjes knoflook, gesnipperd
2 tomaten, ontveld en in stukjes
bosje peterselie, fijn gesneden
1 klein rood pepertje
1 scheut witte wijn
zout, gemalen zwarte peper
olijfolie

1 pak spaghetti

Verwijder de kapotte schelpen en de schelpen die na een flinke tik toch open blijven staan. Doe de kokkels in koud gezouten water en laat ze een uur staan. Spoel ze dan goed na om het zand te verwijderen. Laat ze uitlekken in een vergiet. Zet ondertussen een pan water op voor de spaghetti. Zodra het water kookt, zet dan ook een koekenpan op het vuur en verwarm een flinke scheut olijfolie. Gooi de spaghetti in het water en de knoflook, peterselie en rode peper in de hete olie. Bak dit goed maar laat de knoflook niet bruin worden. Voeg een flinke scheut wijn en de blokjes tomaten toe en als dit warm is de kokkels. Breng op smaak met zout en peper. Roer alles goed door. Binnen een paar minuten gaan de schelpen openstaan en zijn de kokkels klaar. Giet de pasta af en serveer de pasta met een schep schelpen en een lepel saus.

* Rauw zijn kokkels ook erg lekker! Om de schelpen open te krijgen, plaats je de bolle achterkanten van 2 kokkels, een slag gedraaid ten opzichte van elkaar tegen elkaar aan. Door ze tegen elkaar aan drukkend, weer een slag te draaien, kraak je (meestal 1 van de 2) open.

Summary
recipe image
Recipe Name
pasta met kokkels
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
11stargraygraygraygray Based on 1 Review(s)

Published by

One thought on “Pasta met kokkels

  1. Heerlijk recept!
    Kokkels zijn inderdaad een prima alternatief voor venusschelpen.
    De ontpitte en ontvelde tomatenstukjes met het pepertje maken dat het gerecht erg mooi in balans komt. Ik ben om. Voor mij voortaan spaghetti alla cuore edule!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *