Pasta kip aubergine en rode pesto

Je kan veel met een beetje moeite maar zelf rode pesto maken lijkt mij een hele klus. Er gaan zongedroogde tomaten in (kan eventueel met ovengedroogde), twee soorten kaas, pijnboompitten etc. Ik pak gewoon een potje, ook omdat ik het niet veel op tafel zet. Met een potje rode pesto heb je gelijk een hele lekkere pastasaus. Koud is deze pasta trouwens ook lekker, als pastasalade. Een lekker mediterraans bordje eten op een doordeweekse dag.

Ik ben zelf al weer begonnen met het kweken van aubergines en paprika’s. Helaas zijn de bloemetjes (waar de aubergine zich gaat vormen) ertot nu toe afgevallen. De paprikaplant heeft momenteel de grootte van een hand maar is wel weer druk bezig om paprika’s te produceren. We zijn nog aan het begin van het groeiseizoen dus het wordt afwachten wat dit jaar gaat opleveren. Duidelijk is wel dat het jaar zeer droog begint en dat betekent elke avond toch even richting moestuin water geven.

In dit gerecht kon ik nog wel de gedroogde peperoogst van vorig jaar in kwijt. De chilivlokken geven het gerecht een beetje pit maar laat ze gerust weg als je daar geen zin in hebt.

Pasta met kip, aubergine en rode pesto

  • 300 gram penne
  • 400 gram kipfilet
  • 1 potje rode pesto (gedroogde tomaat)
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • 1 ui
  • 1 aubergine
  • 1 paprika
  • 1 bol mozzarella
  • verse basilicum
  • gedroogde rode pepervlokken
  • zout, peper
  • olijfolie

Snijd de kipfilet in blokjes en bestrooi ze met zout en peper. Doe wat olijfolie in de pan en verwarm dit. Bak de kipfilet aan en voeg dan de gesnipperde ui en paprika toe. Bak dit even mee en voeg de aubergine in blokjes toe. Bak ook de tomatenpuree even mee en voeg dan een scheut water toe. Roer de aanbaksels van de bodem en laat even pruttelen. Doe de inhoud van het potje rode pesto er bij en de rode peper naar smaak. Deksel op de pan en een kwartier laten stoven. Kook ondertussen de pasta gaar en snijd de mozzarella en basilicum fijn. Dien alles op.

Pasta met gerookte forel en spinazieroomsaus

Hoewel dit niet het mooiste bordje pasta is, kan dit gerecht zo in een goed visrestaurant op tafel. De pasta die overbleef, hebben zoon en ik de volgende dag nog als lunch op. Voor het oog zouden er nog wat gehalveerde kerstomaatjes doorheen kunnen, bedacht ik mij de volgende dag. Het is in ieder geval een blijvertje, vooral voor de doordeweekse dag dat je niet veel tijd hebt (of zin) om uitgebreid te koken en niet terug wilt vallen op kant- en klare maaltijden uit de supermarkt.

Het is ook een gerecht dat je vanuit de voorraad en diepvries kan maken. Gerookte forel kan je na aankoop invriezen om dit gerecht later te maken. Binnen een uur is de forel ontdooid. Er is kookroom te koop die buiten de koelkast kan worden bewaard. Uien en sjalotten hoor je toch echt standaard in huis te hebben en de verse basilicum is eventueel te vervangen door gedroogde -of kijk eens naar andere kruiden in de tuin voor wat variatie- (zoals salie of peterselie).

Pasta met gerookte forel en spinazieroomsaus

  • 300 gram gedroogde pasta
  • 2 filets gerookte forel (1 verpakking = ca 150-200 gram)
  • 1 sjalot
  • 150 ml kookroom
  • klein pak diepvriesspinazie of half groot pak diepvriesspinazie (of 1 pak verse natuurlijk)
  • 50 ml droge witte wijn
  • sap van een halve citroen (ca. 1 el citroensap)
  • 1 tl gedroogde oregano
  • 1 eetlepel fijngesneden verse basilicum
  • peper, zout

Kook de pasta beetgaar. Fruit ondertussen de fijngesneden sjalot, voeg hier de spinazie aan toe (laat slinken of ontdooien) en laat het vocht zo veel mogelijk verdampen. Voeg er de witte wijn bij, room, sap van een halve citroen, oregano en peper plus zout. Proef na een tijdje borrelen of de saus lekker is. Voeg dan verse basilicum en de forel -in vlokjes uit elkaar getrokken- toe. Giet de pasta af en roer er de saus door. Dien op met nog een beetje verse basilicum.

Pasta met gemarineerde garnalen en rode ui

pasta met gemarineerde garnalen

Elke dinsdag en vrijdagmiddag staat er viskar op het marktplein in het dorp. Het dorp telt maar iets meer dan 4000 inwoners. Toch is het vrijwel altijd druk bij de kar. Dat is een goed teken en ze verkopen inderdaad prima vis. Meestal bedenk ik van tevoren wat voor soort vis ik ga kopen. Als ik dat niet doe, dan is de kans groot dat ik met de roerbakmix thuis kom. Deze mix van garnalen, witvis en zalm is gemarineerd en perfect voor een snelle pastasaus. Eergisteren had ik zin in een pastasaus met alleen garnalen. Je kan dan natuurlijk gewoon (Noorse) garnalen door de saus doen maar ik had zin in Mediterraans gemarineerde garnalen in een witte wijn-roomsaus.

Het was even alsof we aan een tafeltje op een Italiaans terras zaten te eten. De hele dag had de zon al geschenen en achter de ramen zou je al kunnen denken dat de lente in aantocht is. Het bordje pasta versterkte dat gevoel. Helaas is het weer ondertussen omgeslagen en daarnet sneeuwde het zelfs een beetje. Prima weer overigens voor de geplande boerenkoolstamppot met rookworst. Voor een vakantiegevoel op een bordje maak je deze:

Pasta met gemarineerde garnalen en rode ui

200 gram gepelde Noorse garnalen
2 el olijfolie
1 teentje geperste knoflook
scheut citroensap
Italiaanse/Mediterraanse/Provenciaalse kruiden
1 rode ui
2 tomaten, zonder pitjes en vocht
200 ml visbouillon
100 ml koks (kook)room
50 ml witte wijn
zout, peper
verse peterselie
bakolie

evt geschaafde Parmezaanse kaas

Maak een marinade van de olijfolie, citroensap, knoflook en kruidenmix en schep dit door de garnalen. Laat de garnalen een half uurtje marineren. Bak de garnalen kort aan in de olijfolie en haal ze uit de pan. Bak in de pan verder de gesnipperde rode ui en voeg hier de bouillon, room en witte wijn aan toe. Laat een kwartiertje zacht inkoken en voeg dan de stukjes tomaat, zout en peper naar smaak toe. Proef nog even de saus en voeg eventueel nog wat Italiaanse kruiden toe. Verwarm de garnalen nog een paar (ca. 5) minuten mee.  Meng door de pasta. Lekker met nog wat geschaafde Parmezaanse kaas en veel verse peterselie.

Pasta met broccolisaus en gerookte zalm

pasta broccolisaus gerookte zalm

Ook op zeer hete dagen, eet ik het liefst een warm bordje pasta in plaats van pastasalade. Op vakantie in Italië vond ik het heerlijk om tussen de middag in de schaduw de plaatselijke pastaspecialiteit te eten. Ik heb overigens nog nooit pastasalade op een Italiaans menu zien staan. Zou het een buitenlandse uitvinding zijn? Een pastasalade is wel een goede manier om nog een restje pasta op te maken. Ik warm mijn restje pasta met saus gewoon de volgende dag nog even op in de magnetron. 

Dit is een lekker gerecht voor als je zin hebt in pasta met een smeuïge saus zonder al teveel boter en room e.d. er in. Door de broccoli met ui, knoflook en bouillon te pureren krijg je al een iets dikke zachte saus. Een beetje kook- of koksroom in de saus maakt het wel nog iets lekkerder. Omdat het een volle saus is heb ik gekozen voor spaghetti. Penne en schelpvormige pasta’s passen weer het best bij een wat dunnere saus. In plaats van gerookte zalm kan je ook gerookte spekreepjes gebruiken (dan smullen de niet visliefhebbers ook lekker mee).

Pasta met romige broccolisaus en gerookte zalm

1 stronk broccoli
1 ui, gesnipperd
1 knoflookteentje, fijn gesneden
200 ml groente of kruidenbouillon
1 tl gedroogde salie of handje salieblaadjes
50 ml witte wijn*
scheut kookroom

1 ons gerookte zalm**
Parmezaanse kaas, geraspt
(citroen-)zout***, peper
1 pak spaghetti

olijfolie

Verhit wat olijfolie in een diepe pan en bak hier eerst de ui in zacht, daarna de knoflook. Maak de broccoli schoon: snij en was de roosjes en schil de stronk en snij deze in stukjes. Voeg de broccoli toe aan de pan en bak even mee. Voeg dan de bouillon toe en doe de deksel op de pan. Laat ca 15 minuten koken tot de stronkjes gaar zijn. Pureer dan met een staafmixer de broccoli in de bouillon. Voeg een beetje wijn toe en een scheutje kookroom en laat zachtjes pruttelen tot de gewenste dikte.

Kook de spaghetti, giet af en voeg de broccolisaus toe. Meng alles lekker door elkaar en maak het geheel op smaak met peper en (citroen-) zout en salie. Serveer met stukjes gerookte zalm.

* optioneel, kan evt. ook een scheutje citroensap toevoegen
**  ook lekker met spekjes
*** citroenzout is hier lekker, zie het recept.

Pasta met eiersaus, hollandse garnalen en pangritata

pasta ei garnalen pangritata

Pasta met ei c.q. eiersaus vind ik heerlijk, net zoals pasta met zeevruchten dus een combinatie van die twee moet wel lekker zijn. Denk daarnaast aan een crunchy topping vol smaak en wat vlokken Parmezaanse kaas, dan kom je uit op dit pastagerecht. Een gerecht waarbij we het aan tafel met elkaar eens waren dat pangritata een bijzondere toevoeging is. Met een basis van spaghetti, eiersaus en pangritata kan je veel gerechten bedenken: in plaats van garnalen eens tonijn, sardines of een restje vleeswaren.

Pangritata is in olijfolie gebakken broodkruim met knoflook. Het wordt de “armeluis Parmezaanse kaas” genoemd omdat het werd gebruikt door degene die geen kaas over de pasta konden betalen. Met oud brood geef je op deze manier nog een extra lekkere hartigheid aan een pastagerecht. Vroeger dus een truc van arme mensen, inmiddels een culinaire verworvenheid.

De rozemarijnstruik werd voor dit gerecht ook weer eens aangesproken. Twee jaar geleden hebben wij deze als een klein struikje geplant en ondertussen al Mediterraanse omvang. Volgens mij is dit wel een van de meest gemakkelijke kruiden om te kweken, een aanrader om in de tuin te planten.

Pasta met ei, hollandse garnalen en pangritata

400 gram gedroogde spaghetti
200 gram Hollandse garnalen
3 eieren
(2 el crème fraîche)
1 knoflookteen
1 rode peper
peper, zout
Parmezaanse kaas
olijfolie
verse peterselie

pangritata:
2 kontjes/boterhammen van brood naar keuze
geraspte citroenschil van 1 citroen
1 stengel verse rozemarijn
1 knoflookteen
olijfolie
peper, zout

Rooster de boterhammen/kontjes in het broodrooster. Maal ze vervolgens, samen met de rozemarijnnaaldjes, knoflookteen en citroenschil fijn met de keukenblender.  Bak de boterhamkruim met kruiden  in een pan lichtbruin in olijfolie (dit is de pangritata). Klop inmiddels de eieren los (met creme fraiche), zout en peper. Kook de pasta. Bak ondertussen in een pannetje de knoflookteen, rode peper en garnalen en zet laag tot verder gebruik. Meng door de gare en afgegegoten pasta, eerst de garnalenmassa, daarna de losgeklopte eieren. Maak op smaak met peper en zout. Indien de eiersaus gaat verdikken, verdeel het over de borden en top af met de pargritata en de parmezaanse kaas.

Pastaschelpen met paprikasaus, pimientos de padron en mozzarella

pastaschelpen paprikasaus mozzarella

Al een paar weken loop ik met mijn hoofd in een moestuinopbouwwolkje. De erker staat al vol met eierdozen en allerlei andere vage bakjes met kiemende zaadjes. Ik heb nog een paar zakjes van een medemoestuinierder liggen waar ik zaadjes van mag gebruiken. De pootuien komen binnenkort deze kant op en de eerste lading aardappelen ligt te spruiten. Het moestuinplan is zo goed als rond.

Onrust overviel mij toen ik een bakje met pimientos de padron, milde Spaanse pepers, in handen kreeg. Ik vroeg mij af of ik deze ook niet mee had moeten nemen in mijn kasplan en of ik dan nog op tijd ben met het zaaien. De eerste stap is natuurlijk proeven want ik had ze nog nooit gegeten. Ik heb ze verwerkt in een schotel met pastaschelpen. Ik heb 3 geroosterde pepers in de ovenschotel gedaan en de rest van de geroosterde pepers er naast geserveerd maar ze zijn allemaal opgegaan. Had ik er nu maar eentje in rauwe vorm apart gelegd, dan had ik gelijk de zaadjes kunnen zaaien. Misschien is het beter om volgend jaar het op de kweekagenda te zetten want ze zijn lekker!.

Pastaschelpen met paprikasaus, pimientos de padron en mozzarella

Voor 4 personen:

20-24 pastaschelpen

1 grote zoete rode paprika, in stukjes
7 pimientos de padron*
300 ml tomatensaus (passata di pomodoro)
1 ui, in snippers
3 teentjes knoflook, fijn gesneden.
2 tl gedroogde Italiaanse kruiden
(= mix van oregano, tijm, rozemarijn, salie)
zout, peper,
1 bol mozzarella
Parmezaanse kaas
olijfolie

Verwarm de oven voor op 170 C.
Kook de pastaschelpen in gezouten water in zo’n 15 minuten bijna gaar. Giet het water af. Bak in een koekenpan met hete olie eerst de ui, dan de knoflook erbij en vervolgens de paprika. Voeg de tomatensaus, de kruiden en zout en peper naar smaak toe en laat alles een kwartier sudderen. Doe de pimientos in een schaaltje en overgiet met olijfolie en zout. Zet een klein kwartiertje in de oven totdat ze beginnen te barsten. Schik de schelpen en de pimientos in een ovenschaal. Overgiet met de tomaten-paprikasaus en leg hier over de plakjes mozzarelle en bestrooi tot slot met Parmezaanse kaas. Zet alles zo’n 5-10 minuten in de oven tot de kaas lekker gesmolten is.

* Ik heb hiervoor toegestuurde pimientos de padron van Westland gebruikt. Deze zitten al in een ovenschaaltje + olijfolie en zout is bijgevoegd. 

Pasta met rode kool en verse worst

pasta rode kool worst

Pasta con cavolo rosso e salsiccia. Mijn vader kwam als eerste met het idee om rode kool met pasta te combineren. Hij was daar zo enthousiast over dat ik zijn recept heb genoteerd. En zoals dat altijd gaat bij mij: ik rommel er nog wat champignons in, voeg er nog crème fraîche toe en bedenk dat verse worst er ook wel erg bij zal smaken. Het gerecht ziet er bijzonder uit met de dieppaarse kleur van de rode kool die ook de pasta een mooi paars waasje geeft. Het is inderdaad bijzonder lekker. Het restje is de volgende dag door dochter tussen de middag nog opgegeten.

Dit gerecht leek mij de ultieme verbinding tussen de Hollandse en Italiaanse keuken totdat ik eens ging googlen op “pasta cavolo rosso”. Dan komen er bijzonder veel Italiaanse recepten tevoorschijn van pasta met rode kool. Ook de zelf bedachte combinatie met verse worst bestaat al, inderdaad “pasta con cavolo rosso e salsicca”. Ik heb nog meer leuke combinaties gezien, bijvoorbeeld rode kool met tonijn, of met blauwe kaas, en met inktvis. Dit is pas de eerste stap op het gebied van pasta met rode kool. 

Pasta met rode kool

Pasta naar keuze, bv volkoren penne
1 kwart rode kool, gestoofd (ca. 250 gram, of potje/zakje)
(2 jeneverbessen, 1 kruidnagel, 1 laurierblaadje) 
1/2 bakje champignons (of spekjes)
2 teentjes knoflook
1/2 bakje zure room
1 tl gedroogde Mediterraanse kruiden (tijm, salie, oregano,rozemarijn)
4 verse worsten
peper, zout

Parmezaanse kaas

Gebruik een restant al gestoofde rode kool of stoof verse rode kool: schaaf de rode kool fijn en doe dit in een pan met 150 ml water, jeneverbessen, kruidnagel en laurierblaadje. Breng het geheel aan de kook en kook het gaar in circa 15 minuten. Giet de rode kool af en verwijder de jeneverbessen, kruidnagel en laurierblaadje.

Bak de verse worsten of verwijder het vel en bak straks het worstvlees mee met de knoflook en champignons.

Bak in een koekenpan op zacht vuur de knoflook aan en voeg hier in stukken gesneden champignons of spekjes aan toe. Voeg de rode kool toe aan de knoflook en champignons. Breng op smaak met kruiden, peper en zout. Voeg tot slot nog de creme fraiche toe.

Serveer met pasta naar keuze en de verse worst. 

Pasta met gerookte zalm en romige wodka-tomatensaus

pasta gerookte zalm wodka

Een vrolijk gekleurd bordje pasta, deze pasta met gerookte zalm en romige wodka-tomatensaus. Ik ben dol op gerookte zalm maar de rest van de familie niet zo. Dus als de kat van huis is, geef ik de kinderen pannenkoeken of iets dergelijks en ga ik zelf lekker aan de zalm (of aan de blauwe kaas). Omdat de kinderen iets anders eten kan ik ook nog eens een flinke scheut wodka door de saus roeren. Dat maakt deze saus dan ook gelijk een bijzonder lekkere saus.

Bij veel sauzen begin je met het fruiten van een uitje, zo ook bij deze saus. Dit jaar hebben wij voor het eerst uien uit eigen tuin. Aan pootuien kom je heel makkelijk in deze streek. Een kilo uien is ook goedkoop hier maar het blijft leuk om uien zelf te kweken. Trouwens, het groene loof van de ui kan je ook eten en heeft de smaak van ui. Je geniet dus al van de eigen kweek op het moment dat ze nog in de grond zitten.    

Pasta met gerookte zalm en romige wodka-tomatensaus

scheutje olijfolie
1 kleine ui, in snippers
1 teentje knoflook, geperst
100 gram gerookte zalm
scheut wodka
1 tomaat, in stukjes
3 volle eetlepels tomatenpuree (=klein blikje)*
4 eetlepels crème fraîche
1 eetlepel gehakte bieslook
chilivlokken naar smaak
zout

Verhit de olie in een pan en fruit eerst de ui en daarna de knoflook mee. Voeg de tomaat en tomatenpuree toe en genoeg water totdat er een mooi gebonden tomatensaus ontstaat. Dit mag nog redelijk sterk van smaak zijn want er komt nog crème fraîche bij. Voeg wodka toe en laat even doorbubbelen in de pan. Als laatst doe je de crème fraîche, chilivlokken en zout er bij. Snij de gerookte zalm in kleine stukken en voeg vlak voor het opdienen toe. Serveer met pasta en bestrooi elk bord met wat verse bieslook.

Spaghetti carbonara met courgette

spaghetti carbonara courgette

De courgetteplanten vormen samen met de pompoenplanten de mastodonten van mijn moestuin. Zij beslaan minstens een vierkante meter per plant. Gestaag leveren zij courgettes af. Dit jaar heb ik voor de verandering weer eens meer gele dan groene courgettes. De eerste keer dat ik courgette uit (buurmans) eigen tuin proefde was een openbaring: zo hoort dus courgette te smaken. Dit had niets te maken met de waterige, smaakloze groene bommetjes uit de supermarkt. Sindsdien staan er minimaal twee courgetteplanten in de achtertuin, tegenwoordig moestuin.

Ik heb inmiddels al heel wat lekkere recepten verzameld met courgette. Deze “courgette carbonara” kwam ik tegen op de Engelse site van Jamie Oliver. Wij zijn gek op zelf gemaakte Spaghetti Carbonara en ik was wel nieuwsgierig of de toevoeging van courgette en tijm een nog lekkerder bord pasta op zouden leveren. Het antwoord is ja. Door de courgettestukjes in het spekvet mee te bakken worden ze extra lekker en de stukjes courgettebloem over het gerecht maken het daarnaast voor het oog feestelijk.   

Spaghetti carbonara met courgette

2 groene of gele courgettes
1 pak spaghetti
3 scharreleieren, de dooiers
125 ml (zure) room
1 handje gemalen Parmezaanse kaas
100 gram gerookte spek
de blaadjes van een paar verse takjes tijm
courgette bloemen
zeezout
vers gemalen peper
olijfolie

Snij de courgette’s overlangs door en dan nog een keer en verwijder de zaadlijsten. Snij dit in kleine stukjes, het gerookte spek eveneens. Meng de eidooiers met de room en de helft van de kaas in een kommetje. Verhit een scheut olijfolie in een bakpan en bak het spek bruin en knapperig. Voeg hier de courgette aan toe en bak deze mee. Kruid met de blaadjes tijm, wat zout en flink wat peper. Laat bakken tot de courgette zacht maar toch nog sappig is. Breng ondertussen water met zout aan de kook voor de pasta. Kook de pasta volgens gebruiksaanwijzing. Giet af en zet de pan met spaghetti van het vuur. Voeg het ei-roommengsel toe en hussel goed door. Voeg daarna de spek en courgette toe en hussel dit ook nog even door. Dien gelijk op met reepjes courgettebloemen en de Parmezaanse kaas.

Bron: www.jamieoliver.com

Pasta met kokkels

pasta kokkels

Venusschelpen of venusmosselen (Italiaans: vongole) en kokkels zijn niet hetzelfde maar verschillen in smaak weinig van elkaar.  Mensen die “spaghetti con le vongole” erg lekker vinden, zullen deze pasta met kokkels ook kunnen waarderen.  Qua uiterlijk verschillen ze wel duidelijk. Venusschelpen zijn net iets groter, gladder en iets platter dan kokkels.

Gisteren hadden we bezoek uit Amsterdam. Met Yerseke in de buurt, ga je daar natuurlijk ook nog even langs voor wat lekkers (avondeten) en voor de sfeer. Ik was het niet van plan maar kwam toch  thuis met een zak kokkels. De kokkels hebben we vanavond gegeten met spaghetti en er erg van genoten*:

Pasta met kokkels

7 ons kokkels
2 teentjes knoflook, gesnipperd
2 tomaten, ontveld en in stukjes
bosje peterselie, fijn gesneden
1 klein rood pepertje
1 scheut witte wijn
zout, gemalen zwarte peper
olijfolie

1 pak spaghetti

Verwijder de kapotte schelpen en de schelpen die na een flinke tik toch open blijven staan. Doe de kokkels in koud gezouten water en laat ze een uur staan. Spoel ze dan goed na om het zand te verwijderen. Laat ze uitlekken in een vergiet. Zet ondertussen een pan water op voor de spaghetti. Zodra het water kookt, zet dan ook een koekenpan op het vuur en verwarm een flinke scheut olijfolie. Gooi de spaghetti in het water en de knoflook, peterselie en rode peper in de hete olie. Bak dit goed maar laat de knoflook niet bruin worden. Voeg een flinke scheut wijn en de blokjes tomaten toe en als dit warm is de kokkels. Breng op smaak met zout en peper. Roer alles goed door. Binnen een paar minuten gaan de schelpen openstaan en zijn de kokkels klaar. Giet de pasta af en serveer de pasta met een schep schelpen en een lepel saus.

* Rauw zijn kokkels ook erg lekker! Om de schelpen open te krijgen, plaats je de bolle achterkanten van 2 kokkels, een slag gedraaid ten opzichte van elkaar tegen elkaar aan. Door ze tegen elkaar aan drukkend, weer een slag te draaien, kraak je (meestal 1 van de 2) open.