Pasta met eiersaus, hollandse garnalen en pangritata

pasta ei garnalen pangritata

Pasta met ei c.q. eiersaus vind ik heerlijk, net zoals pasta met zeevruchten dus een combinatie van die twee moet wel lekker zijn. Denk daarnaast aan een crunchy topping vol smaak en wat vlokken Parmezaanse kaas, dan kom je uit op dit pastagerecht. Een gerecht waarbij we het aan tafel met elkaar eens waren dat pangritata een bijzondere toevoeging is. Met een basis van spaghetti, eiersaus en pangritata kan je veel gerechten bedenken: in plaats van garnalen eens tonijn, sardines of een restje vleeswaren.

Pangritata is in olijfolie gebakken broodkruim met knoflook. Het wordt de “armeluis Parmezaanse kaas” genoemd omdat het werd gebruikt door degene die geen kaas over de pasta konden betalen. Met oud brood geef je op deze manier nog een extra lekkere hartigheid aan een pastagerecht. Vroeger dus een truc van arme mensen, inmiddels een culinaire verworvenheid.

De rozemarijnstruik werd voor dit gerecht ook weer eens aangesproken. Twee jaar geleden hebben wij deze als een klein struikje geplant en ondertussen al Mediterraanse omvang. Volgens mij is dit wel een van de meest gemakkelijke kruiden om te kweken, een aanrader om in de tuin te planten.

Pasta met ei, hollandse garnalen en pangritata

400 gram gedroogde spaghetti
200 gram Hollandse garnalen
3 eieren
(2 el crème fraîche)
1 knoflookteen
1 rode peper
peper, zout
Parmezaanse kaas
olijfolie
verse peterselie

pangritata:
2 kontjes/boterhammen van brood naar keuze
geraspte citroenschil van 1 citroen
1 stengel verse rozemarijn
1 knoflookteen
olijfolie
peper, zout

Rooster de boterhammen/kontjes in het broodrooster. Maal ze vervolgens, samen met de rozemarijnnaaldjes, knoflookteen en citroenschil fijn met de keukenblender.  Bak de boterhamkruim met kruiden  in een pan lichtbruin in olijfolie (dit is de pangritata). Klop inmiddels de eieren los (met creme fraiche), zout en peper. Kook de pasta. Bak ondertussen in een pannetje de knoflookteen, rode peper en garnalen en zet laag tot verder gebruik. Meng door de gare en afgegegoten pasta, eerst de garnalenmassa, daarna de losgeklopte eieren. Maak op smaak met peper en zout. Indien de eiersaus gaat verdikken, verdeel het over de borden en top af met de pargritata en de parmezaanse kaas.

Summary
recipe image
Recipe Name
pasta met eiersaus hollandse garnalen en pangritata
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Published by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *