Tartaartje met een gepocheerd ei, verse erwten, jonge courgette, nieuwe aardappelen en citroentijmjus

tartaar gepocheerd ei verse erwten

Goede tijden voor een moestuinierder: de groente uit eigen tuin kan weer op tafel worden gezet. Lekker vers, maar ook soms in een kwaliteit die niet in de winkel is te vinden. Courgettes bijvoorbeeld zijn voor de tuinder het meest rendabel indien ze minstens 15 centimeter lang zijn. Best wel logisch want binnen 2 dagen kan een courgette van 10 centimeter naar 15 centimeter groeien. Dat scheelt veel in gewicht. Courgette is echter het lekkerst bij een lengte van 10 centimeter.

De verse erwtjes waren voor mij een uitprobeersel. Ik had wat erwtenscheuten over en besloot ze buiten in een plantenbak te zetten. Ik heb er enkele wilgentakken tussen gestoken zodat de erwtenplantjes daar tussendoor konden kronkelen. Tot mijn verbazing kwamen er inderdaad peultjes aan en konden we deze week oogsten. Het was wel een beetje magere oogst want er zaten maar 2 a 3 erwtjes in de peulen. En ook eigen schuld want rauw bleken ze ook erg lekker en de bak met erwten stond aan het begin van het looppad in de tuin.

Tartaartje met een gepocheerd ei, verse erwten, jonge courgette, nieuwe aardappelen en citroentijmjus

Voor 4 personen:

300 gram tartaar
4 eieren
2 jonge courgettes (10 cm)
1 handje verse erwten of diepvrieserwten (niet uit potje)
1 kilo nieuwe aardappelen
1/2 citroen
2 takjes verse tijm
zout, peper
roomboter
olijfolie

Kruid de tartaar met zout en peper en verdeel in 4-en. Vorm er schijfjes van met een hoogte van 2 centimeter. Snij de jonge courgette in schijfjes. Haal de erwtjes uit de peulen.
Schil (of laat gewassen in de schil) de nieuwe aardappelen. Zet de aardappelen op. Ze zijn in ca 16 minuten gaar.
Zet ondertussen ook voor de tartaartjes een koekenpan op het vuur en verhit wat olie. Voeg de takjes tijm toe. Bak de tartaartjes rosé in ca. 6 minuten op middelhoog vuur.
Voor het pocheren van de eitjes gebruik ik de truc met de plastic boterhamzakjes: keer een boterhamzakje binnenstebuiten en vet het zakje aan de dichte kant in. Vouw dan weer terug en hang het zakje in een kopje. Breek een eitje in een schaaltje. Laat het ei in het ingevette zakje glijden. Knoop het zakje zo dicht mogelijk bij het ei dicht. Breng water aan de kook en laat de zakjes in het water glijden. Kook dan 4 minuten voor zeer vloeibaar of 5 minuten voor beetje vloeibaar eigeel. Haal dan de zakjes uit het water en hou ze even onder stromend water.
Kook ondertussen ook de erwten kort, zo’n drie minuten. Zet een pannetje op het vuur en smelt de roomboter op laag vuur. Stoof dan de courgetteplakjes en erwtjes nog even in de boter totdat ze zacht zijn. Bestrooi met een beetje zout en peper.
Voor de jus, neem de tartaartjes uit de pan en doe ze op een bordje. Bedek met aluminiumfolie om ze warm te houden. Zet het vuur hoog en voeg het citroensap toe en een scheutje water en laat alle baksels even los bruisen.
Giet de aardappelen af. Knip de zakjes van de eitjes open, en serveer een bordje met enkele aardappeltjes, een tartaartje, een schepje in boter gestoofde courgette met erwtjes, wat citroentijmjus en het gepocheerde eitje.

De erwtenscheuten en wilgentakken in mei

Published by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *