Visrisotto met saffraan en garnalen

Een goed voornemen dit nieuwe jaar: elke dag iets uit de voorraadkast of vriezer gebruiken voor het avondeten en voorlopig de voorraad niet meer aanvullen. Bij een inventarisatie van de kastjes zag ik nog de uit Italie meegenomen zak risotto staan, plus een pak risotto waar maar een klein beetje uit was. Tijd voor een lekkere smeuïge risotto.

De risotto is bij ons helemaal opgegaan maar met een restje risotto kan je uitstekend nog lekkere snackballetjes maken: arancini. Hiervoor maak je balletjes van de afgekoelde risotto, ter grootte van een bitterbal. Deze balletjes paneer je en daarna frituur je de balletjes totdat ze goudbruin zijn. Je kan ze eventueel nog vullen met een klein blokje mozzarella. Als je deze balletjes na het paneren invriest, heb je altijd een lekkere snack voor een feestje.

Visrisotto met saffraan en garnalen
  • 300 gram risottorijst
  • 400 gram diverse soorten vis en garnalen (witvis, zalm, Noorse garnalen), de vis in kleine blokjes
  • bekertje diepvrieserwten
  • 1 ui of 1 flinke sjalot
  • 1 glas droge witte wijn
  • 1/2 tl saffraandraadjes *
  • 1 grote tomaat of enkele cherrytomaatjes (alleen vruchtvlees)
  • 600 a 700 ml groente of visbouillon**
  • peper/zout
  • evt. kaas
  • evt. verse peterselie
  • olijfolie of boter

Voor 4 personen: Fruit de gesnipperde ui aan hete olie of boter in een kookpan. Voeg dan de risottorijst toe en schep dit even mee om in de pan. Blus af met de witte wijn. Voeg een halve liter groentebouillon toe en laat de risotto rustig pruttelen. Kijk voor de kooktijd even op de verpakking van de risottorijst en voor de hoeveelheid benodigde bouillon. Voeg indien de risotto te droog dreigt te worden telkens een scheut bouillon toe. Doe vervolgens de saffraandraadjes er bij. Hoe geel de risotto wordt is afhankelijk van de kwaliteit van de saffraan en de hoeveelheid dus kijk daar zelf even naar. Voeg 10 minuten voor eindtijd van de risotto de erwtjes toe plus de in stukjes gesneden tomaat, en vijf minuten voor het einde de vis en garnalen (met wat zout en peper bestrooid) toe. Schep af en toe even om. Serveer met verse peterselie, vers gemalen peper en eventueel geraspte kaas.

*afhankelijk van de kwaliteit zal de kleur en smaak sterker zijn, dus wellicht beter eerst een paar draadjes en dan telkens toevoegen.

** hoeveelheid is afhankelijk van de soort risottorijst: kijk even op de verpakking hoeveel bouillon er nodig is.

Summary
recipe image
Recipe Name
Visrisotto met saffraan en garnalen
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Published by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *