gehaktbrood met aubergine

aubergine gehaktbrood

In de supermarkt in het Belgische Kapelle hadden wij ons voorgenomen alleen produkten mee te nemen die we niet zomaar in Nederland konden kopen. Abdijkaasjes bijvoorbeeld, speciaal bier zoals Rodenbach en Belgische chocolade. Bij de groente-afdeling kon ik het toch niet laten. Er lagen daar bolcourgette’s, meiraapjes en prachtige dieppaarse glanzende aubergine’s.

Gisteren had ik alleen de aubergine nog liggen in de koelkast. Het leek mij lekker om dit in een gehaktbrood te verwerken. Hierbij ben ik uitgegaan van een Turks recept voor aubergine-gehaktballetjes. Voordeel van gehaktbrood ten opzichte van gehaktballetjes: je hoeft er niet de hele tijd bij te blijven en het valt niet uit elkaar bij het omdraaien. Door de aubergine in het gerecht blijft het rundergehakt lekker smeuïg. Ook koud erg lekker!!

Aubergine – gehaktbrood

1 aubergine
1 ui, fijn gesnipperd
2 tenen knoflook, zeer fijn gesnipperd
400 gram rundergehakt
1 el citroensap
3 el fijn geraspte pittige kaas
2 el fijngehakte verse peterselie
1 tl paprikapoeder
1 tl cayennepeper
1 ei
2 el broodkruim/paneermeel
olijfolie
peper, zout

Verwarm de oven voor op 175 C.
Snij aubergine in zo fijn mogelijke stukjes. Verhit olijfolie in een steelpan en bak hier de aubergine in. Voeg na 5 minuten de ui en de knoflook toe. Bak deze ook even aan, kruid met zout en peper en zet dan het vuur uit. Breek een ei in een grote schaal. Voeg hier paprikapoeder, cayennepeper, kaas, peterselie, citroensap, zout en peper aan toe. Meng door elkaar en voeg dan het gehakt en paneermeel toe. Meng dit weer goed door. Voeg dan het aubergine, ui en knoflook-mengsel toe en schep door elkaar. Vet een cakeblik in met olie en doe het gehaktdeeg in het cakeblik. Bak het gehaktbrood gaar in zo’n 50 minuten.

Tips:

Ik heb gehoord dat het recept ook lekker is met komkommer in plaats van aubergine! Je proeft de komkommer niet zozeer, maar het maakt het gehaktbrood lekker mals.

Voor wat extra pit: je kunt de cayennepeper ook vervangen door 2 tl sambal.

Summary
recipe image
Recipe Name
gehaktbrood met aubergine
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Published by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *