Boerencake met jam

Ik had het voornemen om tijdens een weekje vakantie in de achterhoek weer eens geweldig culinair aan de slag te gaan. Dat is er door omstandigheden niet van gekomen. Wat wel is gelukt, is het bakken van een cake. Van de verhuurders van het vakantiehuisje kregen wij eieren van de kippen en pruimenjam. Hiermee maakte ik een boerencake met jam. Deze was zo lekker en eenvoudig te maken dat ik deze week nog een nieuwe cake heb gemaakt, dit maal met zelfgemaakte bessenjam. Deze jam stond er al een tijdje dus was het tijd om het potje op te gaan maken.

Het prettige van deze cake is dat je geen elektrische mixer nodig hebt. Met een garde lukt het ook heel goed. De boter maakte ik zacht door even (2 minuten) in de magnetron te plaatsen, op ontdooi-stand. Voor de rest is het goed kloppen met de garde en je krijgt een heerlijke smeuïge cake. De Zeeuwse-knopvorm kwam weer eens van pas. Ik heb drie-vierde van de onderstaande ingrediënten gebruikt. Heb je ook een Zeeuwse-knopvorm kan je zeker de onderstaande hoeveelheden gebruiken want de vorm was bij mij niet helemaal vol na het bakken.

Boerencake met jam

  • 200 gram boter
  • 140 gram kristalsuiker
  • 200 gram zelfrijzend bakmeel *
  • 4 volle eetlepels jam (naar keuze)
  • 3 eieren
  • snufje zout
  • optioneel wat citroenrasp of vanille-essence
btr

Verwarm de oven voor op 175 C heteluchtstand. Doe de boter als deze nog hard is, twee minuten op ontdooistand in de magnetron zodat de boter zacht is. Klop de boter samen met de suiker luchtig. Voeg het meel (zelfrijzend of bloem met bakpoeder), zout en eieren toe en klop dit tot een smeuïge massa. Voeg eventueel nog wat citroenrasp of vanille-essence toe en spatel dit door. Verdeel ruim 1/3 over de bodem van een ingevette bakvorm (vierkant: zo’n 20 bij 20 centimeter) of een regulier cakeblik. Verdeel hier 2 eetlepels jam over. Voeg als derde laag ruim 1/3 van het beslag toe. Nog een laagje van de resterende jam en afsluiten met de rest van het beslag. Zet het bakblik in het midden van de oven en bak in circa 40 minuten gaar.

*of 200 gram bloem met 1 tl bakpoeder

Summary
recipe image
Recipe Name
Boerencake met jam
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Published by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *