Bij het thuis werken merk ik dat ik het af en toe even nodig heb om tussendoor actief bezig te zijn. Op het werk ging ik af en toe even een rondje lopen. Aangezien het kantoor aan de rand van het (koop-)centrum ligt, was het makkelijk om gelijk even wat boodschappen te halen. Thuis loop ik geen rondje rond het blok. Een bezoek aan de supermarkt doe ik het liefst als ik klaar ben met werk. Ik ben daarom onbewust wat meer gaan bakken thuis: zowel brood als zoete baksels. In het zomerseizoen kan ik daar mooi alle vruchten in kwijt die op moeten. Er staan er in de kast wat potjes die wel eens leeg kunnen worden gemaakt, zoals bijvoorbeeld een grote bus Stevia, versuikerde honing en chocopasta.
Er waren per ongeluk twee bossen waspeen gekocht voor de cavia en de worteltjes dreigden het eind van de week niet meer te halen, dus de keuze viel op worteltjescake. De bus Stevia is er ook maar eens bij gepakt. Alles zoeten met Stevia vind ik niet lekker, dus verving ik een deel van de suiker door Stevia. Scheelt toch weer wat calorieën. Met poedersuiker en een beetje sinaasappelsap maakte ik het glazuur. Natuurlijk kan je ook de klassieke roomkaasglazuur maken, maar ik heb de cake gemaakt met alles dat ik huis had: krenten in plaats van rozijnen en hazelnoot in plaats van walnoot. Resultaat was een lekkere luchtige tulbandcake:
Worteltulband met sinaasappelglazuur (minder suiker)
- 2 eieren
- 110 gram suiker (75 gram suiker plus 10 tl stevia)
- 175 gram zonnebloemolie
- 145 gram bloem
- 1 tl bakpoeder
- 175 gram geraspte peen
- 35 gram gemalen noten (hazelnoot of walnoot)
- 50 gram krenten of rozijnen
- 1/2 tl speculaaskruiden
- 1 tl rum
- poedersuiker
- sinaasappelsap
Recept is voor kleine tulbandvorm van 16 cm doorsnede. Oven voorverwarmen op 180C. Eieren met suiker luchtig kloppen. Al kloppende de olie toevoegen. Voeg daarna de bloem en bakpoeder toe en klop dit nog even door. Meng de peen, noten, krenten, speculaaskruiden en rum door de mix. In een ingevette vorm. Bak in ca. 45 minuten gaar. Afkoelen 15 minuten en op een rooster storten en verder af laten koelen Poedersuiker en sinaasappelsap mengen tot een glazuur en er over druppelen.
Published by