Pompoentaart met een bodem van koekjes

Vast element in de moestuin zijn de pompoenplanten. Ze vullen de ruimte lekker op en zijn bijna altijd productief. Daarnaast is pompoen natuurlijk lekker veelzijdig in de keuken. Ik heb al eens een overzicht gemaakt van pompoenrecepten: van hartig pompoenbrood tot pompoenjam. Daarbij zijn inmiddels nog mooie licht oranje pompoenpita’s gekomen op de site. Pompoentaart had ik nog nooit gemaakt. Ik zag altijd een beetje op tegen het maken en uitrollen van het deeg voor bodem en zijkant. Met deze taart heb je daar geen last van want de bodem bestaat uit gemalen koekjes met boter, net zoals bij kwarktaart.

Aanleiding om deze pompoentaart te maken, is de koop van een nieuwe koelkast die extra breed is en niet te diep. Hierdoor kunnen de oude krakkemikkige (gedateerde) koel-vriescombinaties weg. Nu is het snel nog even zoveel mogelijk leegmaken voordat ze mee worden genomen. In de diepvriesladen zit veel vis, groente uit de moestuin en nog wat wild. Met 1 van de 2 verpakkingen pompoenpuree (ik was zo slim om dit te wegen voordat het de diepvries inging) maakte ik deze taart. De structuur van de taart lijkt een beetje op kwarttaart maar er zit qua zuivel alleen een halve blik gecondenseerde melk in.

Pompoentaart met koekjesbodem

  • 200 gram koekjes (digestive biscuits of bastonje bv)
  • 40 gram boter
  • 250 gram gecondenseerde gesuikerde melk (blik Friesche vlag)
  • 1 tl speculaaskruiden
  • 500 a 600 gram pompoenpuree
  • evt. 10 gram suiker*
  • 2 eieren
  • evt slagroom

Verwarm de oven voor op 180C. Smelt de boter zachtjes in een pannetje. Vermaal de koekjes (met de hand: in een zakje doen en stuk slaan of met behulp van blender/foodprocessor). Voeg de koekkruimels bij de boter en roer dit goed door. Bekleed de onderkant van een springvorm van ca. 20 cm doorsnede met bakpapier en plaats dan de ring er op. Knip het bakpapier eventueel bij. Smeer de binnenkant van de zijkant (is de ring) in met een beetje boter of olie. Verdeel de koekkruimels over de bodem en druk deze aan met de achterkant van een lepel. Doe de pompoenpuree in een kom en voeg hier de gecondenseerde gesuikerde melk bij. Roer dit door met een garde en proef even of je het zoet genoeg vindt, * voeg anders nog een beetje suiker toe. Breek er de eitjes bij en voeg de speculaaskruiden toe. Meng alles weer door met een garde. Giet het beslag op de koekjesbodem (beslag is dun, niet schrikken) en zet alles in de midden van de oven. Zet de temperatuur van de oven terug naar 150 C en bak in ca. 80 minuten goudbruin. Laat enkele uren afkoelen en verwijder dan de ring van de vorm. Serveer eventueel met een toefje slagroom.

Summary
recipe image
Recipe Name
Pompoentaart met koekjesbodem
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Published by

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *