Stoofvlees met abdijbier

stoofvlees abdijbier

Het recept is van Jeroen Meus. Hij had op facebook de vraag gesteld wat op het menu van de 100e Dagelijkse kost moest staan. De meerderheid koos voor stoofvlees met friet. Vlaamse stoverij met friet, dat is verwennerij. Met de electrische slowcooker is het nu ook buiten het weekend makkelijk op tafel te zetten. Het indikken van de saus is wel een aandachtspunt bij de slowcooker. Nu giet ik daarvoor de inhoud nog wel eens over in een pan om op het fornuis nog even de saus te laten pruttelen. Het vlees blijft dan nog steeds botermals, dus de slowcooker doet in die zin zijn werk prima.

In de stoverij gaat appel-perenstroop, ook een scheutje azijn en een boterham met mosterd. Dat laatste herken ik van mijn “Wijk aan duinse hachee“. De stoverij was verrassend lekker. De stroop maakte de stoverij zoeter dan gewend, maar smaakte prima bij de friet en mayonaise.

Stoofvlees met abdijbier

1 kg runderstoofvlees in gelijke stukken gesneden (riblappen of sukade)
2 grote uien
1 flesje bruin bier (min. 1flesje, Westmalle dubbel)
2 eetlepels appel-perenstroop
2 takjes verse tijm
1 kruidnagel
2 blaadjes laurier
1 bruine boterham
2 eetlepels scherpe mosterd
1 scheutje natuurazijn
boter
peper van de molen
zout

Klassieke bereiding:

Snij de uien in grove stukken. Verhit een ruime stoofpot en smelt er een klontje boter in. Stoof daarin de uien op een matig vuur. Laat de uien niet bruin bakken. Verhit een braadpan op een matig vuur en smelt er een klontje boter in. Bak de stukken vlees in de braadpan tot ze een goudbruin kleurtje hebben. Kruid het vlees tijdens het bakken met wat peper van de molen en een snuifje zout. Doe dit in meerdere beurten anders gaan op een gegeven moment delen van het vlees koken in plaats van bakken. 
Doe de stukjes vlees in de stoofpot met uien. Hou de braadpan met aanbaksels bij en schenk daarin het bier. Roer alle aanbaksels van het vlees los terwijl het bier aan de kook gebracht wordt (deglaceren). Zodra het bier kookt, giet je het in de stoofpot. Het warm maken van het bier is nodig want het rundvlees wordt taai door er koud bier over te gooien.
Voeg de kruiden en appel-perenstroop toe. Besmeer de boterham met mosterd. Leg de boterham in de pot, met de besmeerde zijde naar onder. Laat het stoofvlees anderhalf tot drie uur lang sudderen op een zacht vuur. De kooktijd is afhankelijk van de kwaliteit van het vlees. Roer af en toe eens in de pot en controleer tussendoor of het vlees voldoende gaar is. Pas zodra de stoofvleessaus de gewenste dikte heeft, plaats je het deksel op de stoofpot. Werk het stoofvlees af met een klein scheutje natuurazijn en roer alles om. Proef en voeg naar smaak nog wat peper van de molen toe en een snuifje zout.

Voor de slowcooker:

Doe hetzelfde, maar dan gaat natuurlijk de stoofpot in de slowcooker. Zet de slowcooker 3 uur op hoog, 1 uur op laag (het automatische programma doet bij mijn slowcooker hetzelfde, zonder dat ik nog iets moet instellen). Indien de saus voor jouw gevoel nog niet genoeg is ingedikt: nog even op het fornuis in een pannetje op laag vuur de saus dikker laten worden door wat vocht te laten verdampen.

Summary
recipe image
Recipe Name
stoofvlees met abdijbier
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Published by

2 thoughts on “Stoofvlees met abdijbier

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *