Spruitjestaart met gehaktballetjes en ui

Ik heb vorig jaar voor het eerst spruitjesplanten gezet in de moestuin maar er (nog) niets af kunnen halen. Daarnaast staat er nog een wit kooltje en wat bleekselderij in de tuin. Het nieuwe moestuinseizoen begint al bijna weer. In de erker is de kraamkamer ingericht. Boven de bakjes hangt nu een groeilamp. De lamp lijkt wel een beetje op een octopus, met tentakels waar paars licht uit komt. Ik ben benieuwd of het gaat helpen.

Spruitjes en andere wintergroente moet ik voorlopig kopen. Met lekkere verse biologische groente maak je hier iedereen blij. Zelfs de spruitjes gaan er tegenwoordig goed in. Met deze spruitjestaart trek je zelfs degene die spruitjes niet zo geweldig vinden over de streep. Er gaan verder nog gehaktballetjes in en reepjes gerookt spek. Ik bakte in het weekend al de gehaktballetjes en kookte even kort de spruitjes. Op maandagavond hoef je dan nog maar een paar handelingen te verrichten en kan de taart de oven in. Er hoeft in principe niets meer bij want deze taart vult goed.

Spruitjestaart met gehaktballetjes, spek en ui

 • hartige taart deeg
 • 500 gram spruitjes
 • 400 gram h.o.h. gehakt
 • gehaktkruidenmix/peper, zout
 • 1 ei voor het gehakt
 • 100 gram gerookte spekjes
 • 2 uien
 • 5 eieren voor de taartvulling
 • 100 gram geraspte kaas
 • scheut melk
 • peper, zout
 • gedroogde tijm
 • paneermeel
 • hoge taartvorm

Verwarm oven voor op 180C.

Maak hartige taartdeeg zelf, ontdooi plakjes taartdeeg of gebruik een rol koelvers deeg. Maak de spruitjes schoon en blanceer ze enkele minuten in kokend water en giet af. Meng het gehakt met de gehaktkruidenmix, het eitje en wat paneermeel. Vorm hier kleine balletjes van: ca. 10 zijn er nodig voor de taart. Snij de uien in snippers. Bak de gerookte spekjes zonder olie in een pan en bak daarna de uien nog even mee en zet de pan uit. Klop 5 eieren los met wat melk, peper, zout en wat gedroogde tijm.

Bekleed een hoge vorm met het deeg (even invetten van tevoren) en bestrooi de deegbodem met wat paneermeel. Verdeel de helft van de spek en ui over de bodem. Bestrooi met kaas. Verdeel de gehaktballetjes en daarna de spruitjes in een laag. Daarna de rest van de spek en ui en nog wat geraspte kaas. Laat eventueel wat kaas over om er op het laatst nog over te strooien. Verdeel het eimengsel over de taart en bestrooi met de rest van de kaas. Zet de taart in het midden van de oven en bak in 50 minuten gaar.

Summary
recipe image
Recipe Name
Spruitjestaart met gehaktballetjes en ui
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

Published by