Zoet brood met chocoladepasta en vruchtenjam

Follow my blog with Bloglovin

We zijn het huis nu beneden flink aan het opruimen. De bijkeuken is opnieuw ingericht, de keukenkast met kruidenpotjes en borden etc, zijn uitgeruimd en weer logisch ingeruimd. Nu nog de oude voorraad uit de bijkeukenkastjes aanpakken. Hierin staan de bakspullen, zoete broodbeleg en kruidenierswaren zoals pasta, potjes bonen etc. Vooral het zoete broodbeleg wordt hier nauwelijks nog gegeten: de kinderen nemen vaak boterhammen met kaas en vleeswaren mee.

Bij het opruimen zag ik dat de nog dichte pot chocoladepasta al over de datum heen was. Even googlen dan maar voor een lekker weekend-broodje met chocopasta in de hoofdrol. Ik kwam een broodje tegen van Elle Eten, onderstaand broodje plus dan nog vers fruit en hazelnoten. Uit ervaring weet ik dat de toevoeging van vers fruit gaten in het brood kan veroorzaken, dus maakte ik het broodje met alleen zelfgemaakte (kersen-)jam en chocopasta. Ik ben niet handig met deeg dus het broodje is wat ongelijk qua vorm. De bedoeling is een mooie broodkrans.

In ieder geval rees het deeg geweldig in de oven. Met een voordeeg dat een nachtje in koelkast gaat en alleen nog enkele handelingen de volgende dag, is dit een goed (verwen) ontbijtbrood geworden. Het brood is circa 10 centimeter hoog en 22 centimeter doorsnede. Je kan van het deeg ook twee broodjes maken.

Zoet brood met chocoladepasta en vruchtenjam

Voordeeg

  • 300 gram bloem
  • 10 gram verse gist of 5 gram droge gist
  • 300 ml melk
  • 25 gram suiker
  • 25 gram boter
  • 1 ei
  • 1 theelepel zout

Broodje

  • 200 gram bloem
  • 100 gram bessenjam of andere jam naar keuze
  • 200 gram chocolade pasta

Verwarm de melk iets tot handwarm. Los de gist op in de melk en voeg 300 gram bloem, de suiker, het ei, het zout en de boter toe.

Maak een soepel deeg met de machine of met de hand. (het blijft dun en plakkerig). Zet het een nacht in de koelkast. Voor gebruik een uurtje laten staan zodat het voordeeg op kamertemperatuur komt.

Verwarm de oven voor op 180 graden.
Voeg de rest van de bloem toe en kneed of met machine of met de hand er een soepel deeg van. Bestuif het aanrecht met een beetje bloem en rol het deeg uit tot een lap van 30 bij 50 cm of twee kleinere. Smeer deze in met chocoladepasta en daarna de jam. Leg de lange kant van het deeg naar je toe en rol zo stevig mogelijk op.

Snij nu met een scherp met bloem bestoven mes de deegrol over de lengte doormidden. Laat de uiteinden vastzitten zodat je de twee deeghelften tegendraads om elkaar draait om een spiraal te verkrijgen. Breng nu de uiteinden naar elkaar toe, zodat je een krans hebt. Leg de krans op een bakplaat. Bak het brood 30- 40 minuten gaar en goudbruin. Laat afkoelen op een rek

Summary
recipe image
Recipe Name
Zoet broodje met chocoladepasta en jam
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

Published by