Eenvoudig zelf ragoutbakjes maken

ragoutbakjes zelf maken

Gisteren werd ik wakker van getrommel. Best wel luid getrommel in huis. Bleek het geluid van druppels te zijn op de keukenvloer en op de keukenapparaten. Het smeltwater had op het platte dak een alternatief gezocht voor de bevroren afvoerpijp. En gevonden dus. Het was een heel gedoe, zo op de zondagochtend en -middag. Ik had dan ook weinig zin ‘s-avonds om de geplande ragout met –  voor het eerst- zelfgemaakte bladerdeegbakjes te maken.

Als ik had geweten hoe makkelijk het is om een ragoutbakje zelf te maken. Het leek me een heel geknutsel. Het is echter met wat plakjes bladerdeeg in een handomdraai gemaakt. Ik heb een stap (of 2) weggelaten en dit had slechts tot gevolg dat het bakje er nog ambachtelijker uitzag. 

Officieel zou je namelijk voor het opstaande gedeelte van het bakje nog een tweede vormpje (lees: glas) nodig hebben. Dit om een perfect rond randje te creëren. En officieel zou je het geheel moeten bestrijken met ei om het allemaal te laten glanzen. Maar bladerdeeg is zo vet, dat het toch wel glanst. En door slechts met 1 vormpje te werken had ik bij sommige 1 kleine imperfectie aan de bovenrand. Wat er naar mijn mening heel erg charmant (en ambachtelijk) uitzag.

Hier dan de supersnelle eenvoudige versie van het ragoutbakje zelf maken:

Eenvoudige ragoutbakjes

Voor 4 personen:

4 plakjes blaadjes bladerdeeg
een glas met een doorsnede van 8 centimeter

Bekleed de bakplaat met bakpapier. Zet de oven aan op 225 C.

Laat de bladerdeegplakjes ontdooien op een snijplank. Pak als ze ontdooid zijn, een glas met een doorsnede van ongeveer 8 centimeter en plaats deze met de bovenkant naar beneden in het midden van het bladerdeegplakje. Druk goed aan zodat je een rondje deeg uit het plakje kunt pakken. Leg deze rondjes op de bakplaat. Ga nu terug naar de plakjes bladerdeeg.

Zet je mes nu op een centimeter afstand van het verwijderde rondje, en snij een tweede cirkel hieromheen. Dit is voor het randje van het bladerdeegbakje. Snij de cirkel 1 keer door. Leg dit randje (met de buitenkanten gelijk) op de buitenrand van het bladerdeegrondje en snij wat je over hebt weg. Je heb dan een bakje gemaakt van het rondje en daar boven op het cirkeltje. Het naadje van de rand kan je met een beetje water nog wat gladstrijken.

Prik met een vork wat in de bodem en bak de bladerdeegbakjes in 15 minuten goudbruin. Door het bakken ontstaat het dekseltje van het bakje vanzelf. Dit snij je even los voordat je serveert.

Ps. Van het overgebleven deeg kun je reepjes snijden, en dan met een beetje kaas bestrooien of met wat suiker, nog even 10 minuten in de oven en je hebt nog een lekkere snack.

Je kunt op deze manier natuurlijk ook bijzondere vormen maken zoals sterren, kerstklokjes etc.

Summary
recipe image
Recipe Name
Eenvoudig zelf ragoutbakjes maken
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Published by

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *