fazant met spek uit de slowcooker

gebardeerde fazant slowcooker

Voor het eerst een fazant bereid: weer een mijlpaal in de hobbykokcarrière. Het gevederde beestje lag eergisteren aan het eind van een jachttripje in de schuur. Een mannetje, want op de vrouwtjes mag je niet jagen. Je struikelt hier overigens in de buurt over de mannetjesfazanten: tientallen in de berm en op het land.

Gelukkig hoefde ik de fazant niet schoon te maken. Ik ben ondertussen gaan opzoeken hoe je een fazant het beste kan bereiden. Een heleboel waarschuwingen gezien: fazant wordt snel droog en taai. Vandaar dus ook het barderen. Barderen ? Ik heb het ook even op moeten zoeken. Dat is met spek bekleden. Een fazant heeft weinig vet dus als je de fazant in de pan gaat bakken moet je continue bedruipen. Je kunt ook de fazant in de oven laten garen. Nu hebben wij helaas geen mooie afgesloten braadpan die in de oven kan. Maar wat wij wel hebben sinds kort, is de slowcooker.

Het enige nederlandse recept dat ik daarvoor aantrof bevatte een blikje champignonragout en een zakje uiensoep. Niet echt mijn smaak. Gelukkig zijn daar dan nog altijd de Engelse en Amerikaanse sites met slowcook-recepten. We hebben de fazant  met “Smitane”-saus gegeten. Dit is een bruine saus met ui, witte wijn en zure room. Deze saus was heerlijk en paste perfect bij de (malse!) fazant.

Fazant Smitane

1 fazant

met spek bedekt in de slowcooker

een takje tijm
1 teentje knoflook
1 ons gerookte spek*
1 kleine ui
100 ml droge witte wijn
2 el boter
200 ml crème fraiche

bron: www.slowcookedinblighty.blogspot.com

Leg de fazant in de slowcooker. Doe in de buikholte een geplet teentje knoflook en een  half takje tijm. Drapeer het spek in de lengte over de borst van de fazant. Voeg de ui, witte wijn en boter en de andere helft van het takje tijm toe. Zet de slowcooker op hoog (= 90C) en laat de fazant 3 uur koken. Bij mij begon de fazant toen al uit elkaar te vallen, dus begin op tijd te checken of de fazant volledig gekookt is. Uit elkaar vallen is een teken, maar ook dat er helder vocht uit de fazant komt.

Laat de fazant in de schaal liggen van de slowcooker maar doe het spek in een bakpan indien het nog zacht is en bak dit bruin maar niet te knisperig. Haal het spek uit de pan en leg op een opgewarmd bord en snij ze in smalle reepjes. Leg de fazant even apart en schenk het vocht uit de slowcooker in de bakpan. Leg de fazant weer terug in de slowcooker om warm te blijven en reduceer het vocht in de bakpan tot ongeveer een-derde. Roer er dan de crème fraîche door en voeg de spekreepjes toe. Serveer de saus met de fazant.

Serveer met aardappels of rijst en broccoli of witlof. Wij hadden er spinazie bij maar dat was niet zo’n heel lekkere combinatie.

* dun gesneden, anders 2 ons pakken want het spek moet wel de fazant kunnen bedekken.

Summary
recipe image
Recipe Name
fazant met spek uit slowcooker
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Published by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *